Wykonanie
Zakupiłam placki tortilli a
potem zaczęłam zastanawiać się, co włożyć do środka. Jakiś czas temu serwowałam je z drobiowymi kęskami i
sałatkowym mixem tym razem miałam ochotę na coś innego. Z pomocą przyszedł Karol Okrasa i jego propozycja na pikantny kebab z
sosem jogurtowym.

Składniki:500 g
mięsa mielonego z
szynki200 g
ciecierzycy z puszki4
cebule dymki, pokrojone w drobną kosteczkę2 małe
ostre papryczki, pokrojone w drobną kosteczkę2 g
słodkiej papryki3 g
curry100 ml
oliwy z oliwek2 pęczki świeżej
kolendry400 g
jogurtu greckiego1
ogórek pokrojony na małe kawałki6 płatów tortilli naturalnej5 ząbków
czosnku1/2 główki
młodej kapusty1
limonkasólbiały pieprz3
czerwone cebule, pokrojone w talarki
MięsoSiekamy drobno
cebule dymki,
kolendrę,
ciecierzycę i rozcieramy z
solą i siekamy 3 ząbki
czosnku. Do
mięsa mielonego dodajemy 3 posiekane i roztarte z
solą ząbki
czosnku,
curry,
słodką paprykę, 1/2 świeżej
ostrej papryczki, posiekaną
kolendrę (1/2 przygotowanej ilości), pokrojone
cebule dymki, posiekaną i roztartą
ciecierzycę, 3-4 łyżki
oliwy z oliwek,
sól i
biały pieprz. Wszystko mieszamy dokładnie na gładką masę. Wstawiamy do lodówki na 10-15 minut.SosMieszamy przygotowane składniki: 400 g
jogurtu greckiego, pozostałą ilość posiekanej świeżej
kolendry (zostawiamy kilka gałązek do
cebuli), 1 lub 2 drobno posiekane ząbki
czosnku,
sól,
biały pieprz, odrobinę
oliwy i pokrojony
ogórek. Mieszamy. Doprawiamy
sokiem z limonki i pozostałą ilością świeżej
ostrej papryczki. Odstawiamy do lodówki na 10 minut.Deskę do krojenia polewamy niewielką ilością
oliwy z oliwek,
mięso dzielimy na równe porcje. Na desce formujemy kotlety z
mięsa o grubości do 2 cm (w kształcie prostokąta). Uformowane kawałki
mięsa smażymy na patelni grillowej z obu stron, aż
mięso nabierze ciemnobrązowego koloru.
Czerwoną cebulę pokrojoną w talarki, 1 łyżkę
oliwy z oliwek, odrobinę
soku z limonki,
sól i kilka gałązek
kolendry mieszamy razem. Odstawiamy na 10 minut. Poszatkowaną
młodą kapustę skrapiamy
oliwą z oliwek. Płaty tortilli kroimy na pół.
Mięso zdejmujemy z patelni na deskę do krojenia. Podgrzewamy połówki tortilli na patelni grillowej (płaty nie mogą być chrupiące, tylko podgrzane z obu stron).
Cebulę,
kapustę,
mięso i sos zawijamy w połówki podgrzanych tortilli. Układamy na talerzu. Obok kebabów wylewamy sos, na sos nakładamy
czerwoną cebulę.