Wykonanie
Zawsze lubiłam
serowe sosy, kocham również ziarnisty
zielony pieprz (dodaję go np. do
twarogu na śniadanie) więc wyswatałam swoje ulubione składniki :)Lista zakupów dla 4 osób:2 szklanki suchego
makaronu razowego1/2 kg
filetu z indyka2 średnie
cukinie1
czerwona papryka1
zielona papryka1
papryczka chili1
marchewkaoliwa,
sól,
pieprz, czerwona
słodka papryka, suszony
czosnek niedźwiedzisos:150 g
sera pleśniowego200 ml
śmietany gęstej
śmietany2 łyżki
zielonego pieprzu w ziarenkach
Makaron ugotować al dente. Odsączyć i odstawić.
Papryczkę chili posiekać,
papryki,
marchew,
cukinie (ze skórą) pokroić w mniejsze kawałki.
Mięso pokroić w paski lub kostkę. Posolić, popieprzyć lekko, oprószyć słodką
czerwoną papryką i suszonym
czosnkiem niedźwiedzim.W rondlu z grubym dnem rozgrzać
oliwę. Wrzucić
mięso i dokładnie obsmażyć na rumiano. Kawałki
indyka wyjąć. Wrzucić pokrojone warzywa. Obsmażyć chwilę, następnie dodać 2-3 łyżki
wody, przykryć i dusić ok. 8-10 min. Warzywa powinny zmięknąć, ale nadal być jędrne.Dodać z powrotem
mięso oraz ugotowany
makaron. Doprawić do smaku i wymieszać. Lekko podgrzać.Do małego rondelka wlać
śmietanę i pokruszony
ser. Gotować i cały czas mieszać, aż składniki się połączą i utworzą jednolitą, kremową masę. Nie doprawiać. Wsypać ziarenka
zielonego pieprzu.Warzywa wymieszane z
mięsem polać sosem
serowym i podawać od razu.

Smacznego życzy
oliwek :)