ßßß Cookit - przepis na Makaron razowy z indykiem i sosem serowym z zielonym pieprzem

Makaron razowy z indykiem i sosem serowym z zielonym pieprzem

nazwa

Wykonanie

Zawsze lubiłam serowe sosy, kocham również ziarnisty zielony pieprz (dodaję go np. do twarogu na śniadanie) więc wyswatałam swoje ulubione składniki :)
Lista zakupów dla 4 osób:
2 szklanki suchego makaronu razowego
1/2 kg filetu z indyka
2 średnie cukinie
1 czerwona papryka
1 zielona papryka
1 papryczka chili
1 marchewka
oliwa, sól, pieprz, czerwona słodka papryka, suszony czosnek niedźwiedzi
sos:
150 g sera pleśniowego
200 ml śmietany gęstej śmietany
2 łyżki zielonego pieprzu w ziarenkach
Makaron ugotować al dente. Odsączyć i odstawić.
Papryczkę chili posiekać, papryki, marchew, cukinie (ze skórą) pokroić w mniejsze kawałki.
Mięso pokroić w paski lub kostkę. Posolić, popieprzyć lekko, oprószyć słodką czerwoną papryką i suszonym czosnkiem niedźwiedzim.
W rondlu z grubym dnem rozgrzać oliwę. Wrzucić mięso i dokładnie obsmażyć na rumiano. Kawałki indyka wyjąć. Wrzucić pokrojone warzywa. Obsmażyć chwilę, następnie dodać 2-3 łyżki wody, przykryć i dusić ok. 8-10 min. Warzywa powinny zmięknąć, ale nadal być jędrne.
Dodać z powrotem mięso oraz ugotowany makaron. Doprawić do smaku i wymieszać. Lekko podgrzać.
Do małego rondelka wlać śmietanę i pokruszony ser. Gotować i cały czas mieszać, aż składniki się połączą i utworzą jednolitą, kremową masę. Nie doprawiać. Wsypać ziarenka zielonego pieprzu.
Warzywa wymieszane z mięsem polać sosem serowym i podawać od razu.
Smacznego życzy oliwek :)
Źródło:http://kulinarnyoliwek.blox.pl/2015/04/Makaron-razowy-z-indykiem-i-sosem-serowym-z.html