ßßß
Tym razem proponuję przepis na pastę, której przygotowanie wymaga odrobinę więcej czasu niż zajmuje zagotowanie wody na makaron. Wynika to z konieczności upieczenia papryki. Niech to jednak nikogo nie zniechęca, bo jest to danie bardzo łatwe do zrobienia, a papryka piecze się sama. Sos można przygotować zawczasu i przechować w lodówce. Wtedy wystarczy już tylko ugotować makaron, połączyć go z sosem i posypać z wierzchu serem.Polecam wypróbowanie przepisu, bo smak pieczonej papryki jest wyjątkowy - jednocześnie słodki i kwaskowaty, bardzo charakterystyczny. Taki sos do makaronu to miła odmiana w stosunku do wielu różnych wariacji na temat klasycznego sosu z pomidorów.Składniki na 2 porcje250 g makaronu fusilli (użyłam pełnoziarnistego)2 czerwone paprykiząbek czosnku2 łyżki oliwy z oliwek extra vergineparę kropel ostrej oliwy o smaku chilli (można zastąpić przyprawą chilli)sól i pieprz do smakudo podania: ser pokrojony w kostkę (dałam mozzarellę, ale najbardziej pasowałaby tutaj feta)PrzygotowaniePiekarnik nagrzać do najwyższej temperatury (funkcja grillowania).Papryki umyć i pokroić na ćwiartki, usuwając gniazda nasienne.Kawałki papryki ułożyć skórką do góry w naczyniu żaroodpornym (lub na blasze wyłożonej folią aluminiową).Piec do momentu, w którym skórka sczernieje i zacznie się łuszczyć. Po tym czasie wyjąć naczynie z papryką z piekarnika, zakryć szczelnie przezroczystą folią i odstawić na kilka minut.Teraz można z łatwością obrać papryki ze skóry.W dużym garnku zagotować i posolić wodę na makaron. Wrzucić fusilli i ugotować al dente (ok. 2 minuty krócej niż podano na opakowaniu).W tym czasie przygotować sos.Czosnek obrać i pokroić na mniejsze kawałki.Upieczoną i obraną paprykę umieścić w pojemniku blendera wraz z czosnkiem, solą, oliwą i oliwą o smaku chilli. Zmiksować na gładką masę. Doprawić do smaku pieprzem i ewentualnie solą.Odcedzony makaron przełożyć z powrotem do garnka i połączyć z sosem.Podawać od razu, układając na wierzchu kawałki sera.Smacznego!
