ßßß
Print RecipeDanie DeseryKuchnia PolskaPorcje Czas przygotowania12 babeczek 10 minutCzas gotowania20 minutPorcje Czas przygotowania12 babeczek 10 minutCzas gotowania20 minut
Muffiny korzennePrint RecipeDanie DeseryKuchnia PolskaPorcje Czas przygotowania12 babeczek 10 minutCzas gotowania20 minutPorcje Czas przygotowania12 babeczek 10 minutCzas gotowania20 minutSkładnikiMuffiny250 g mąki200 g cukru200 ml mleka100 ml oleju(lub roztopionego masła)2 łyżeczki proszku do pieczenia2 szt. jajek3 łyżeczki przyprawy do piernika2 łyżeczki mielonego cynamonu(jeśli nie używamy przyprawy piernikowej)1 łyżeczka gałki muszkatołowej(jeśli nie używamy przyprawy piernikowej)1 łyżeczka mielonego anyżu(jeśli nie używamy przyprawy piernikowej)1 szklanka bakalii(rodzynki, migdały, orzechy, skórka pomarańczowa)Polewa100 g białej czekolady2 łyżki mascarpone(lub śmietana 12-18%)100 g kandyzowanej skórki pomarańczowejPorcje: babeczekSposób przygotowaniaMuffinyPiekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Suche składniki (poza bakaliami) mieszamy ze sobą w misce.Do suchych produktów dodajemy mleko, tłuszcz, jajka oraz ekstrakt waniliowy. Mieszamy łyżką lub trzepaczką (może być mikserem ale na wolnych obrotach). Cała tajemnica tkwi w tym aby nie napowietrzyć za bardzo ciasta. Kiedy ciasto jest za rzadkie (jak ciasto naleśnikowe) dodajemy mąki. Kiedy ciasto jest za gęste (przypomina pure ziemniaczane) dodajemy odrobinę mleka. Dodajemy bakalie.Ciasto nakładamy do 3/4 wysokości foremki. Pieczemy 20 minut do suchego patyczka.PolewaCzekoladę razem z mascarpone rozpuszczamy w kąpieli wodnej tj. miskę (żaroodporną) umieszczamy w garnku z gotującą wodą (tak aby dno miski nie dotykało wody).Uzyskaną masą smarujemy lekko ostygnięte muffiny i posypujemy skórką pomarańczową.Share this Recipe