ßßß Cookit - przepis na Muffiny korzenne

Muffiny korzenne

nazwa

Wykonanie

Print Recipe
Danie Desery
Kuchnia Polska
Porcje Czas przygotowania
12 babeczek 10 minut
Czas gotowania
20 minut
Porcje Czas przygotowania
12 babeczek 10 minut
Czas gotowania
20 minut
Muffiny korzenne
Print Recipe
Danie Desery
Kuchnia Polska
Porcje Czas przygotowania
12 babeczek 10 minut
Czas gotowania
20 minut
Porcje Czas przygotowania
12 babeczek 10 minut
Czas gotowania
20 minut
Składniki
Muffiny
250 g mąki
200 g cukru
200 ml mleka
100 ml oleju(lub roztopionego masła)
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 szt. jajek
3 łyżeczki przyprawy do piernika
2 łyżeczki mielonego cynamonu(jeśli nie używamy przyprawy piernikowej)
1 łyżeczka gałki muszkatołowej(jeśli nie używamy przyprawy piernikowej)
1 łyżeczka mielonego anyżu(jeśli nie używamy przyprawy piernikowej)
1 szklanka bakalii(rodzynki, migdały, orzechy, skórka pomarańczowa)
Polewa
100 g białej czekolady
2 łyżki mascarpone(lub śmietana 12-18%)
100 g kandyzowanej skórki pomarańczowej
Porcje: babeczek
Sposób przygotowania
Muffiny
Piekarnik roz­grze­wamy do 180 stopni. Suche skład­niki (poza bakaliami) mieszamy ze sobą w misce.
Do suchych pro­duk­tów doda­jemy mleko, tłuszcz, jajka oraz ekstrakt wanil­iowy. Mieszamy łyżką lub trzepaczką (może być mik­serem ale na wol­nych obro­tach). Cała tajem­nica tkwi w tym aby nie napowi­etrzyć za bardzo ciasta. Kiedy ciasto jest za rzad­kie (jak ciasto naleśnikowe) doda­jemy mąki. Kiedy ciasto jest za gęste (przy­pom­ina pure ziem­ni­aczane) doda­jemy odrobinę mleka. Doda­jemy bakalie.
Ciasto nakładamy do 3/4 wysokości foremki. Pieczemy 20 minut do suchego paty­czka.
Polewa
Czekoladę razem z mascarpone rozpuszczamy w kąpieli wodnej tj. miskę (żaroodporną) umieszczamy w garnku z gotującą wodą (tak aby dno miski nie dotykało wody).
Uzyskaną masą smarujemy lekko ostygnięte muffiny i posypujemy skórką pomarańczową.
Share this Recipe
Źródło:http://wypiekirumience.pl/przepisy/muffiny-korzenne