ßßß
Bardzo łatwe i szybkie do zrobienia ciasto, składniki wystarczy wymieszać i gotowe. Wilgotne, pełne jabłek i chrupiących bakalii, z dodatkiem oleju rzepakowego. Olej rzepakowy jest naturalnym źródłem kwasów omega -3 i dlatego powinniśmy go stosować w naszej diecie zarówno do smażenia, sałatek jak i deserów. Na ciepło i zimno. Suszone owoce powodują dłuższe uczucie sytości i zawierają błonnik. Dzięki temu można je zaliczyć do "zdrowych" słodyczy. Kawałek takiego ciasta doskonale zastąpi batonika lub cukierki w diecie dziecka.*forma 25*24 cmSkładniki:6 jajek4 szklanki mąki1 szklanka cukru1 szklanka oleju rzepakowego1 szklanka mleka2 łyżeczki cynamonu3 łyżeczki proszku do pieczenia4 jabłka2 szklanki bakalii: orzechów, rodzynek, suszonych śliwek, skórki pomarańczowej, migdałówWszystkie składniki (oprócz jabłek i bakalii) umieścić w misce i dokładnie zmiksować. Jabłka pokroić w kostkę, bakalie posiekać. Dodać do ciasta i wymieszać. Przełożyć do formy wyłożonej papierem i piec około 50 minut w 180*C.