Wykonanie

Mmm… :) Ciasto pełne dobroci. Mocno
cynamonowe, z
jabłkami,
rodzynkami,
orzechami i bardzo sympatyczną kruchą skorupką na wierzchu. Mokre, ciężkie. Nie da się zjeść więcej niż kawałka naraz, bo jest tak napakowane i tak energetyczne, że już nawet nie ma na nie miejsca w brzuchu. Przepyszne… Obłędnie i aż nieprzyzwoicie przepyszne.Przepis pochodzi z angielskiej strony Waitrose, w oryginale było to ciasto z pekanami, ale na dobrą sprawę pekanów wcale nie trzeba
mieć, bo nadają się do niego każde
orzechy. Włoskie są do nich bardzo podobne nie tylko w wyglądzie, ale i w smaku. Równie twarde są
migdały, brazylijskie, macadamia. Chyba najmniej pasowałyby mi
nerkowce, bo są słodsze, laskowe, bo są bardziej miękkie, piniowe tez nie za bardzo. Ja wrzuciłam trochę brazylijskich, trochę włoskich, dodałam kilka
fistaszków. Tych ostatnich w dużej ilości nie polecam, bo średnio mi pasowały.


Składniki:150g miękkiego, pokrojonego w kostkę
masła (wyciągnij wcześniej z lodówki)150g jasnobrązowego
cukru muscovado150g
mąki pszennejłyżeczka
proszku do pieczeniałyżka
cynamonu3 rozmemłane
jajka2 łyżki
mleka2 duże
jabłka – koniecznie twarde, lepsze będą lekko kwaśne100g dowolnych
orzechów100 g
rodzynek1-2 łyżeczki drobnego
cukru do posypaniaPrzygotowanie:1. Rozgrzej piekarnik do 180°C. Okrągłą formę o średnicy ok. 20 cm wysmaruj
masłem i wysyp
bułka tartą lub wyłóż papierem do pieczenia.2. Miękkie
masło utrzyj w dużej misce z
brązowym cukrem aż masa będzie blada i puszysta. Do miski przesiej
mąkę,
proszek do pieczenia i
cynamon, dorzuć rozmemłane wcześniej
jajka i zmiksuj na gładką masę. Na końcu dolej
mleko i wymieszaj.3. Obierz
jabłka ze skórki, pokrój na ćwiartki, usuń gniazda nasienne. Ćwiartki pokrój na niezbyt cienkie plasterki, te z kolei jeszcze na pół. Odłóż garść
jabłek, resztę wrzuć do ciasta, dodając
orzechy pokrojone na duże kawałki i
rodzynki.4. Przełóż masę do formy. Używając szpatułki albo wierzchniej strony łyżki wygładź powierzchnię. Na wierzchu ułóż kawałki
jabłek, całość posyp drobnym
cukrem i wstaw do piekarnika na ok. godzinę. Ten czas może być dłuższy, dlatego sprawdzaj patyczkiem czy ciasto jest już upieczone (patyczek suchy) czy nie (patyczek klejący).Smacznego! :)