Wykonanie


Składniki:
Biszkopt:3
jajka,100g
cukru,1
budyń śmietankowy bez
cukru,85g
mąki pszennej,1/2 łyżeczki
octu,1 łyżeczka
proszku do pieczenia,4 łyżki
oleju.Masa serowa:500g
twarogu tłustego,250g
mascarpone,1
galaretka o smaku
cytrynowym,6 łyżek
cukru.Ponadto:4 kostki
mlecznej czekolady,1
galaretka o smaku
pomarańczowym lub
brzoskwiniowym,puszka
brzoskwiń ( 247g po odsączeniu ),8-12
truskawek.Przygotowanie:
Biszkopt:Odzielić
białka od
żółtek.
Białka ubić na sztywną pianę razem z
cukrem.
Żółtka wymieszać z
proszkiem do pieczenia,
octem i 1 łyżką
oleju - pozostawić do wyrośnięcia. Do ubitych
białek dodawać powoli i delikatnie mieszając, łącząc wyrośnięte
żółtka,
mąkę,
budyń (proszek) i na koniec
olej. Gotowe ciasto przełożyć do blaszki. Piec w rozgrzanym piekarniku w 180stopniach C przez ok. 20minut. Po upieczeniu pozostawić
biszkopt do całkowitego ostygnięcia.Mus
brzoskwiniowy:
Galaretkę o smaku
pomarańczowym lub
brzoskwiniowym rozpuścić w 250ml gorącej
wody. Pozostawić do całkowitego ostygnięcia. Następnie zblenderować z
brzoskwiniami. Naczynie żaroodporne ( o średnicy: od
spodu 13cm, a od góry 17cm ) wyłożyć folią spożywczą. Wlać mus do naczynia żaroodpornego i włożyć do lodówki do całkowitego stężenia.Masa serowa:
Galaretkę o smaku
cytrynowym rozpuścić w jak najmniejszej ilości
wody i pozostawić do ostygnięcia. Lecz gdy
galaretka stygnie należy ją często mieszać.
Twaróg zmiksować z
mascarpone i
cukrem. Na koniec miksowania dodać całkowicie ostygniętą
galaretkę - miksować kilka minut.Ostygnięty
biszkopt nasączyć
sokiem z brzoskwiń. Dookoła tortownicy poukładać przekrojone na trzy części
truskawki. Na środek
biszkoptu położyć stężały mus
brzoskwiniowy. Wyłożyć ostrożnie masę
serową, wyrównać górę i wstawić do lodówki na noc do stężenia. Na górę zetrzeć
czekoladę.


Smacznego!!!