Wykonanie
Bardzo łatwa w wykonaniu babka pomarańczowa o mocnym,wyrazistym smaku i aromacie świeżej
pomarańczy.Polewa z
białej czekolady z odrobiną
aromatu pomarańczowego stanowi idealne wykończenie tej niezwykle "prostej babki".
Do przygotowania tej babki potrzebny jest mikser i…Składniki :/na małą babkę /1 duża
pomarańcza80 ml
oleju roślinnego/najlepiej arachidowy/3
jaja250 g
cukru250 g
mąki pszennej1 łyżeczka
proszku do pieczeniabiała
polewa czekoladowaWykonanie:Pomarańczę/dobrze jeśli nie była spryskiwana / dobrze wyszorować,sparzyć gorącą
wodą i przeciąć na 4 części.Usunąć pestki i białe środkowe części, włożyć do miksera i dobrze rozdrobnić.Dodać
cukier,
olej , całe jajka/po jednym/ i miksować przez chwilę .Do uzyskanej masy dodać
mąkę z proszkiem.Wymieszać na mniejszych obrotach i przełożyć do formy dobrze nasmarowanej
masłem.Piec w średnio-gorącym piekarniku/160- 180 st ./ok. 45 min.Po przestudzeniu polać polewą
białej czekolady.