Wykonanie

Składniki:
Biszkopt:3
jajka,100g
cukru,1
budyń śmietankowy bez
cukru,85g
mąki pszennej,1/2 łyżeczki
octu,1 łyżeczka
proszku do pieczenia,4 łyżki
oleju.Warstwa biała z
galaretkami:4
galaretki o różnym smaku ( ja miałam o smaku
wiśniowym,
truskawkowym,
agrestowym,
pomarańczowym ),
galaretka cytrynowa,2 czubate łyżki
cukru pudru,500g
jogurtu greckiego.Warstwa górna:2
galaretki o smaku
agrestowym,puszka
brzoskwiń ( 240g po odsączeniu ).Przygotowanie:
Biszkopt:Odzielić
białka od
żółtek.
Białka ubić na sztywną pianę razem z
cukrem.
Żółtka wymieszać z
proszkiem do pieczenia,
octem i 1 łyżką
oleju - pozostawić do wyrośnięcia. Do ubitych
białek dodawać powoli i delikatnie mieszając, łącząc wyrośnięte
żółtka,
mąkę,
budyń (proszek) i na koniec
olej. Gotowe ciasto przełożyć do blaszki. Piec w rozgrzanym piekarniku w 180stopniach C przez ok. 20minut. Po upieczeniu pozostawić
biszkopt do całkowitego ostygnięcia.Warstwa biała z
galaretkami:Każdą z czterech
galaretek rozpuścić w 250ml
wody i przelać do głębokich talerzy. Zostawić do ostygnięcia, a gdy ostygną włożyć do lodówki do stężenia. Następnie pokroić w kostkę i w misce zmieszać je kolorami.
Jogurt grecki zmiksować z
cukrem pudrem. W minimalnej ilości
wody rozpuścić
galaretkę cytrynową - cały czas mieszać aż do całkowitego ostygnięcia. Ostygniętą
galaretkę wlewać do
jogurtu greckiego - razem zmiksować. Do masy jogurtowej dodać pokrojone w kostkę
galaretki - wymieszać i wylać na ostygnięty
biszkopt. Włożyć do lodówki do stężenia.

Warstwa górna:
Galaretki rozpuścićw 1l
wody, ostudzić.
Brzoskwinie pokroić w mniejsze kawałki i wyłożyć na ciasto. Zalać
galaretką i włożyć do lodówki do całkowitego stężenia. Po stężeniu ciasto jest gotowe.


Smacznego!!!