Wykonanie
Szybka i łatwa rolada, do tego wilgotna, puszysta pachnąca
brzoskwiniami.
1 puszka
brzoskwiń w syropie5
jajek1 szklanka
cukru miałkiego1 szklanka
mąki pszennej1 łyżeczka
proszku do pieczenia2 łyżki
olejucukier puder do posypania rolady
Brzoskwinie odcedzić i pokroić na plasterki. Dużą blachę (może być nawet taka z wyposażenia piekarnika) wyłożyć papierem do pieczenia i natłuścić, na to wyłożyć równomiernie plasterki
brzoskwiń.
Białka ubić na sztywno dodać powoli
cukier i nadal ubijać do jego rozpuszczenia, następnie dodać
żółtka, ubijać tylko chwilę i odłożyć mikser. Stopniowo dodać przesianą
mąkę z proszkiem i delikatnie mieszać łyżką, na samym końcu
olej. Gotowe ciasto wyłożyć równomiernie na
brzoskwinie. Włożyć do nagrzanego piekarnika do 165-170 stopni i piec przez 20-25 minut. Jeszcze gorące ciasto wyjąć z blachy
brzoskwiniami do góry i zwinąć w roladę. Gotową roladę przykryć lnianym ręcznikiem aby nie wyschła. Na samym końcu, jak wystygnie, oprószyć
cukrem pudrem.