Wykonanie
Dzisiaj moja pierwsza propozycja w ramach
Morelkowo-
brzoskwiniowo . Na początek będą donuty. Okazuje się, że są jeszcze łatwiejsze niż muffiny. Ciasto przygotowuje się tak samo szybko, a piecze się je połowę krócej. A do tego są bardziej puchate i dzieci są zachwycone. Przepis na podstawie bloga Foodstoriesblog .
Składniki (na 10 - 12 donutów):200 g
mąki pszennej60 g
cukru1 łyżeczka
proszku do pieczniaszczypta
soli80 ml
mleka1
jajko1 łyżka
oleju60 ml zmiksowanych
brzoskwiń (1 - 2 małe)
cukier puderzmiksowane
brzoskwinieWykonanie:Piekarnik rozgrzać do 200 stopni. Foremkę na donuty wysmarować tłuszczem.Wszystkie suche składniki wymieszać w misce. Dodać
olej,
jajko,
mleko i zmiksowane
brzoskwinie. Wymieszać. Masę przełożyć do rękawa cukierniczego z dużą końcówką. Formę wypełnić masą (do połowy wysokości). Wstawić do piekarnika na około 10 minut. Wyjąć i ostudzić na kratce. Z
cukru pudru i zmiksowanych
brzoskwiń przygotować
lukier. Na 2 łyżki
cukru potrzeba mniej więcej 1 łyżeczkę puree. Taka ilość wystarczy na polukrowanie 2 - 3 donutów.