ßßß Cookit - przepis na Donuty brzoskwiniowe

Donuty brzoskwiniowe

nazwa

Wykonanie

Dzisiaj moja pierwsza propozycja w ramach Morelkowo-brzoskwiniowo . Na początek będą donuty. Okazuje się, że są jeszcze łatwiejsze niż muffiny. Ciasto przygotowuje się tak samo szybko, a piecze się je połowę krócej. A do tego są bardziej puchate i dzieci są zachwycone. Przepis na podstawie bloga Foodstoriesblog .
Składniki (na 10 - 12 donutów):
200 g mąki pszennej
60 g cukru
1 łyżeczka proszku do piecznia
szczypta soli
80 ml mleka
1 jajko
1 łyżka oleju
60 ml zmiksowanych brzoskwiń (1 - 2 małe)
cukier puder
zmiksowane brzoskwinie
Wykonanie:
Piekarnik rozgrzać do 200 stopni. Foremkę na donuty wysmarować tłuszczem.Wszystkie suche składniki wymieszać w misce. Dodać olej, jajko, mleko i zmiksowane brzoskwinie. Wymieszać. Masę przełożyć do rękawa cukierniczego z dużą końcówką. Formę wypełnić masą (do połowy wysokości). Wstawić do piekarnika na około 10 minut. Wyjąć i ostudzić na kratce. Z cukru pudru i zmiksowanych brzoskwiń przygotować lukier. Na 2 łyżki cukru potrzeba mniej więcej 1 łyżeczkę puree. Taka ilość wystarczy na polukrowanie 2 - 3 donutów.
Źródło:http://stokolorowkuchni.blox.pl/2014/07/Donaty-brzoskwiniowe.html