Wykonanie
Jest to stary przepis, ale zmodyfikowany, oczywiście nie przeze mnie tylko przez moją szwagierkę Anetę ;). Narobiła mi wczoraj
smaka i postanowiłam wypróbować jej wersję jest mniej pracochłonna, a równie pyszna. Tak więc babka upieczona, a nawet zrobiłam od razu dwie bo znając życie musiałabym piec drugą. Pierwsza znikła w mgnieniu oka :)

Składniki :2 szklanki
mąki pszennej1 szklanka
cukrumasło 250 g
jajka 5 szt.
olej 8 łyżek
ocet 1 łyżeczka
proszek do pieczenia 2 łyżeczki
olejek cytrynowy mała fiolkasok z 1
cytrynyOpis wykonania :1.
Masło ucieram z
cukrem i
żółtkami, na puszysta masę. Dodajemy
proszek do pieczenia,
ocet,
olej i
olejek cytrynowy i wyciśnięty
sok z cytryny, wszystko ucieramy. Następnie dodajemy
mąkę i mieszamy, dodajemy ubitą pianę z
białek i delikatnie mieszamy ciasto.2.Do wysmarowanej formy wykładamy ciasto. Pieczemy w 180 st. około 60 minut





Justyna L.Zwariowana żona i mama, kochająca swoje pasje. Mająca 1000 pomysłów na minutę. Lubię podróżować i odkrywać nowe smaki, w kuchni nigdy się nie nudzę i dobrze się bawię eksperymentując. Od niedawna fanatyczka fotografii kulinarnej i nie tylko.Podobne Przepisy