Wykonanie

Składniki:500g
mięsa mielonego,120ml
mleka,1
jajko,1 łyżka
musztardy sarepskiej,1
cebula,2 łyżki
bułki tartej,
sól,
pieprz,
majeranek, 2
liście laurowe, 4 ziarenka
ziela angielskiego,2 marchwie,kawałek
pora,1
pietruszka,mała
śmietana 18% ( 175g ),2 łyżki
mąki pszennej,2 garście świeżego
koperku.Przygotowanie:Do
mięsa mielonego dodać
jajko, pokrojoną w kostkę
cebulę,
bułkę tartą,
mleko,
musztardę,
sól,
pieprz i
majeranek. Wymieszać i formować małe pulpeciki. Następnie obtoczyć w
mące.Do garnka nalać
wodę ( u mnie to było 1,5L ) i wrzucić do niej obrane, umyte i pokrojone warzywa. Posolić, popieprzyć, dodać
liście laurowe i ziarenka
ziela angielskiego. Wstawić do gotowania. Gdy się zagotuje zmniejszyć płomień i wrzucić pulpeciki. Delikatnie od
spodu zamieszać i pozostawić na około 20minut.
Śmietanę wymieszać z
mąką i powoli do niej wlewać gotujący się
wywar - cały czas mieszać. Gdy ładnie się ze sobą połączyą wlać do pulpecików cały czas mieszając. Spróbować smak sosu i ewentualnie doprawić. Po chwili ściągnąć z ognia. Dodać posiekany
koperek i wymieszać.

Smacznego!!!