ßßß Cookit - przepis na Pulpeciki w sosie koperkowo marchwiowym

Pulpeciki w sosie koperkowo marchwiowym

nazwa

Wykonanie

Składniki:
500g mięsa mielonego,
120ml mleka,
1 jajko,
1 łyżka musztardy sarepskiej,
1 cebula,
2 łyżki bułki tartej,
sól, pieprz, majeranek, 2 liście laurowe, 4 ziarenka ziela angielskiego,
2 marchwie,
kawałek pora,
1 pietruszka,
mała śmietana 18% ( 175g ),
2 łyżki mąki pszennej,
2 garście świeżego koperku.
Przygotowanie:
Do mięsa mielonego dodać jajko, pokrojoną w kostkę cebulę, bułkę tartą, mleko, musztardę, sól, pieprz i majeranek. Wymieszać i formować małe pulpeciki. Następnie obtoczyć w mące.
Do garnka nalać wodę ( u mnie to było 1,5L ) i wrzucić do niej obrane, umyte i pokrojone warzywa. Posolić, popieprzyć, dodać liście laurowe i ziarenka ziela angielskiego. Wstawić do gotowania. Gdy się zagotuje zmniejszyć płomień i wrzucić pulpeciki. Delikatnie od spodu zamieszać i pozostawić na około 20minut. Śmietanę wymieszać z mąką i powoli do niej wlewać gotujący się wywar - cały czas mieszać. Gdy ładnie się ze sobą połączyą wlać do pulpecików cały czas mieszając. Spróbować smak sosu i ewentualnie doprawić. Po chwili ściągnąć z ognia. Dodać posiekany koperek i wymieszać.
Smacznego!!!
Źródło:http://wkuchniumoniki.blogspot.com/2015/10/pulpeciki-w-sosie-koperkowo-marchwiowym.html