ßßß
Danie dla wszystkich lubiących warzywa.Mięsożercy mogą dodać do nich swoje ulubione mięsko;-)Samo smażenie jest szybkie, ja wykorzystałam do tego wok.Najlepiej pokroić i przygotować sobie wszystkie warzywa przed smażeniem.Możecie oczywiście użyć innego ilości i zestawu warzyw niż podany w przepisie.Idealnie pasuje do nich makaron chow mein a także sos ostrygowy i sojowy.
Składniki:różyczki brokuł2 szt.marchewki1 szt.pietruszkikawałek białej części pora1 mała cukiniakawałek świeżego korzenia imbiru3 ząbki czosnkudymka3-5 łyżek sosu sojowego5-7 łyżek sosu ostrygowego2 pieczarki1 szt.cebuliszklanka kukurydzy konserwowej1 szklanka (można więcej) bulionu180g kiełek fasoli mungsól i pieprz do smakuolej do smażenia
Tak jak wspomniałam na początku zaczynamy od przygotowania warzyw.Pokroiłam w słupki:marchewki i pietruszkę,
pieczarki,
cukinię i dymkę.
Następnie drobno pokroiłam cebulę i pora.
W woku rozgrzałam olej.Kolejno wrzucałam do niego:cebulę, starty imbir i czosnek.Posoliłam i chwilę smażyłam.
Kolej na marchewkę i pietruszkę.
Podlałam połową bulionu i chwilę podsmażyłam.Warzywa powinny być lekko chrupiące.
Dodałam pieczarki
i pokrojonego pora.
Wlałam sos sojowy
i sos ostrygowy.
Wsypałam następnie kukurydzę konserwową.
Do woka dołączyła cukinia
i kiełki fasoli mung.
Dodałam wcześniej podgotowane ( góra 5 minut ) różyczki brokuł.
Na koniec dorzuciłam dymkę.
Doprawiłam solą i pieprzem.Bulion i sosy są słone więc zrobiłam to pod koniec smażenia warzyw.
Makaron nie wymaga gotowania.Wystarczy go potrzymać we wrzątku 4 minuty.
Pozostało już tylko wymieszać makaron z warzywami.
Smacznego!