ßßß
Czas przygotowania: 1 h marynowania mięsa + 40 min smażenia i gotowaniaSkładniki:- 200 g polędwiczki wieprzowej- 2 porcje makaronu chow mein- 1 cukinia- 1 papryka czerwona- 2 cebule/ewentualnie 1 cebula i 1 por- kilka pieczarek- 1 marchewka średniej wielkości- 3 łyżki sosu teriyaki- 2 łyżki oleju sezamowego- 1 łyżka sosu ostrygowego- 1 łyżka jasnego sosu sojowego- czosnek granulowany- sól, pieprz- 1 łyżka oleju kokosowegoPrzygotowanie:Na godzinę przed przygotowywaniem należy pokroić polędwiczkę na 0,5-cm kawałki i zamarynować je w mieszance oleju sezamowego, sosu teriyaki i ostrygowego. Do marynaty możemy dodać też czosnek granulowany – ale to opcjonalne.Po upływie godziny mięso smażymy na łyżce oleju kokosowego na dużej patelni (lub w woku) na średnim ogniu aż do zarumienienia, dodajemy pokrojoną w piórka cebulę, pora, cienko skrojoną marchewkę, paprykę i na sam koniec – pokrojoną w cienkie plastry cukinię i pieczarki. Dusimy do miękkości i w razie potrzeby doprawiamy sosem sojowym, czosnkiem, solą i pieprzem.Makaron gotujemy według instrukcji z opakowania i po odcedzeniu łączymy z zawartością patelni, dokładnie mieszając.Smacznego!The following two tabs change content below.BioOstatnie wpisyInformacje o M.Uwielbiam gotować, niekoniecznie zdrowo, ale zawsze (chyba!) smacznie. Z uporem godnym maniaka kolekcjonuję książki kulinarne i moimi potrawami zadręczam całą rodzinę - na szczęście publikuję tylko udane eksperymenty :) Poza gotowaniem - czytam dużo i wszędzie, wszystko co wpadnie mi w ręce, a ze szczególnym entuzjazmem kryminały, książki psychologiczne i thrillery. Namiętnie kupuję Twój Styl i KUKBUKa. W czasie wolnym studiuję, pracuję i śpiewam partie musicalowe z Les Misérables i Chicago.Zobacz wszystkie wpisy, których autorem jest M. →