Wykonanie
To będzie już jedna z ostatnich potraw z cyklu 'menu marokańskie'.Ostatnia, ale celowo zostawiłam ją na koniec, ponieważ jest dla mnie najbardziej niezwykła, zaskakująca i efektowna. Prezentuje się wspaniale, ale jej szczególną wartością jest smak.W cieście bastila łączą się smaki wytrawny ze słodkim, co nie jest samo w sobie aż tak niezwykle, znamy takie kombinacje z różnych kuchni, ale jeżeli weźmiemy pod uwagę, że wytrawny to smak
kurczaka albo smażonych
jajek, a słodki to marcepanowa pasta z
migdałów i
cukru pudru, a są to warstwy tego ciasta, to brzmi intrygująco. Zwykle jestem w stanie opisać doznania smakowe, jakich można oczekiwać po poszczególnych potrawach, nie podejmę się jednak tego w przypadku bastila;
kubki smakowe jak moje, oczekujące konkretnych doznań od danych potraw, z pewnym marginesem tolerancji na element zaskoczenia, przyzwyczajone do tego, że
słodycz je komfortowo dopieszcza, a smaki pikantne stawiają w przyjemny stan gotowości, nie za bardzo wiedzą, co z bastilą zrobić. Warto jednak podjąć to kulinarne wyzwanie.


Składniki:6 podudzi z
kurczaka ( noga z udem )3 łyżki
wody szafranowej (klik)1 łyżeczka mielonego
imbiru3/4 łyżeczki mielonego
pieprzu czarnego1/4 łyżeczki
kurkumy1/4 łyżeczki
gałki muszkatołowejgruba
sól morska2 laski
cynamonu1/2
czerwonej cebuli, startej30g
natki pietruszki, posiekanej15g posiekanych liści
kolendry115g
masła klarowanego2 łyżki
oleju roślinnego375g mielonych
migdałów, plus kilkanaście do dekoracji40g
cukru pudru, plus jeszcze trochę do posypania1 i 1/2 łyżeczki
cynamonu, plus jeszcze trochę do dekoracji4 łyżki
soku z cytryny9
jajek225g
ciasta filo1
żółtko jajka, lekko ubite

Jak zrobiłam:1. Nogi
kurczaka ułożyłam w glinianym naczyniu ognioodpornym. Wymieszałam
wodę szafranową z
imbirem,
pieprzem,
kurkumą, gałką i 1 łyżeczką
soli. Nogi oblałam tą mieszaniną dokładnie i odstawiłam na 10 minut. Rozbiłam lekko laski
cynamonu, włożyłam do naczynia, dodałam
cebulę,
pietruszkę,
kolendrę, połowę
masła i 360ml
wody. Doprowadziłam do wrzenia, zmniejszyłam ogień i dusiłam przez 45 minut.2. Do mielonych
migdałów dodałam 2 łyżki
oleju słonecznikowego, 40g
cukru pudru i 1 i 1/2 łyżeczki
cynamonu. Wymieszałam dokładnie. Odstawiłam.3.
Kurczaka po przestudzeniu obrałam z kawałków
mięsa, zdjęłam i wyrzuciłam skórę, a
mięso poszarpałam na małe kawałeczki. Pozostały płyn doprowadziłam do wrzenia i mocno zredukowałam. Dodałam
sok z cytryny.
Jajka ubiłam na pianę, a
potem wlewałam powoli na wrzący sos, cały czas mieszając, aż
jajka się ścięły. Doprawiłam
solą, a
potem umieściłam na sicie, żeby usunąć nadmiar płynu.4. Tortownicę 28cm, wyłożoną papierem do pieczenia, wyłożyłam arkuszem
ciasta filo tak, żeby boki zwisały poza brzeg tortownicy. Posmarowałam
masłem klarowanym, położyłam kolejny arkusz, ponownie posmarowałam
masłem i w ten sam sposób 5-6 warstw. Na spodzie ułożyłam równo kawałki
kurczaka, a na tej warstwie odsączone
jajka. Warstwę
jajek przykryłam arkuszem
ciasta filo. Na nim ułożyłam pastę
migdałową - równo ją rozłożyłam na cieście, a
potem przykryłam arkuszem filo, ponownie posmarowałam
masłem. Wszystkie zwisające boki
ciasta filo założyłam do środka i zapakowałam całe ciasto. Na wierzchu ułożyłam pozostałe arkusze
ciasta filo, pakując całość dokładnie, boki utykając przy ściankach tortownicy. Wierzch posmarowałam
masłem, a
potem jajkiem. Piekłam w 220'C przez około 30 minut, aż wierzch był złocisty.Jeżeli po upieczeniu na dnie jest nadmiar cieczy, trzeba ją odlać.5. Wierzch posypałam
cukrem pudrem,
cynamonem zrobiłam kratkę i udekorowałam
migdałami.
