ßßß
Migdałowy gruszkowiec, gruszkowy migdałowiec, albo po prostu kruchy migdałowy placek z gruszkami. Nie ważne jak zwał, grunt, że jest obłędny. A na ciepło z gałką lodów waniliowych to już petarda!Składniki (na formę 24cm):Na ciasto:-200g mąki krupczatki-200g mielonych migdałów-100g cukru pudru-2 żółtka-1/4 łyżeczki soli-200g zimnego posiekanego masłaNa farsz gruszkowy:-1kg dość twardych gruszek-1 łyżeczka całych goździków-1/2 łyżeczki mielonego cynamonu-1/4 łyżeczki imbiru-1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej-1 łyżka soku z cytryny-2 łyżki płatków migdałów-cukier puder do posypaniaWszystkie składniki na ciasto łączymy, krótko zagniatamy na gładkie ciasto. Formujemy kulę, dzielimy na dwie części (jedna część powinna być trochę większa), zawijamy w folię i chłodzimy w lodówce przynajmniej godzinę. Po tym czasie, tortownicę lub głębszą formę ceramiczną wysmarowujemy masłem i wysypujemy mąką, ewentualnie wykładamy papierem do pieczenia. Dno i brzegi wylepiamy ciastem (większą porcją), nakłuwamy widelcem, pieczemy około 15 minut w temperaturze 180 stopni.W tym czasie przygotowujemy farsz. Gruszki obieramy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy na kawałki. Goździki rozbijamy w moździerzu, i ucieramy z pozostałymi przyprawami. Przyprawy, sok z cytryny i płatki migdałów do dajemy do pokrojonych gruszek i dokładnie mieszamy. Farsz wykładamy na podpieczony spód. Na wierzchu układamy postrzępione kawałki pozostałego ciasta. Pieczemy kolejne 45-50 minut.Wystudzone ciasto posypujemy cukrem pudrem.
Smacznego!