ßßß
Kruchutkie, aromatyczne ciasto pełne orzechów to doskonały poprawiacz humoru w ponure, jeszcze przecież zimowe, dni. Kiedy przyjdzie ta wiosna?
Składniki (blaszka 30x30cm):Ciasto:-200g orzechów włoskich-200g mąki krupczatki-2 żółtka-200g zimnego masła-1/4 łyżeczki soli-1/2 łyżeczki cynamonu-100g cukru pudruNa masę jabłkową:-1,3kg jabłek (najlepiej kwaskowatych)-60g orzechów włoskich-1/2 łyżeczki mielonych goździków-1 łyżeczka cynamonu-1/2 łyżeczki mielonego imbiru-1/4 łyżeczki kardamonu-1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej-2 łyżki soku z cytrynyPonadto:-cukier puder do oprószeniaPrzygotowujemy ciasto. Orzechy lekko prażymy na suchej patelni a następnie mielimy. Dodajemy mąkę, cukier puder, cynamon, żółtka oraz posiekane masło i krótko zagniatamy jednolite ciasto. Dzielimy na dwie części (jedna powinna być nieco większa od drugiej), zawijamy w folię i odkładamy do lodówki na przynajmniej godzinę.W tym czasie przygotowujemy farsz. Jabłka obieramy, wydrążamy gniazda nasienne i kroimy na małe kawałki. Przekładamy do garnka o grubym dnie, skrapiamy sokiem z cytryny i dusimy pod przykryciem aż lekko zmiękną. Orzechy prażymy na suchej patelni i siekamy z grubsza. Do jabłek dodajemy przyprawy oraz posiekane orzechy i dokładnie mieszamy.Formę smarujemy masłem i wysypujemy mąką lub wykładamy papierem do pieczenia. Dno formy wylepiamy równomiernie ciastem (większą częścią), nakłuwamy widelcem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 15 minut. Po tym czasie, ciasto wyjmujemy i wykładamy na nie wcześniej przygotowany farsz. Całość przykrywamy pozostałym ciastem, odrywając kawałek po kawałku. Ponownie wstawiamy do piekarnika i pieczemy jeszcze 40-45 minut. Wystudzone ciasto posypujemy obficie cukrem pudrem.
Smacznego!