Wykonanie
Makowiec nie należy do moich ulubionych ciast, a właściwie nie należał. Do wczoraj.Najczęściej zdarzało mi się jadać takie sobie makowce, za suche, ubogie w nadzienie
makowe, za to owinięte grubą poduchą nudnego ciasta, albo pełne
maku, ale
mak bez smaku.Piekąc makowiec w kratkę zrobiłam wszystko tak, ja lubię. To musi być ten idealny. I jest. A to wcale dobrze nie wróży, bo z wczorajszego wypieku została połowa, a przed chwilą wyjęłam z piekarnika kolejny, jeszcze lepszy.Ciasto kruche w makowcu jest trochę bardziej miękkie niż to klasyczne, do tarty, takie lepiej komponuje się z masą
makową. Na spodzie, pod warstwą
maku, rozsmarowałam
powidła śliwkowe mojej ulubionej firmy Gryszczeniówka, ale można użyć jakichkolwiek, najlepiej domowej roboty.


Składniki:2
kubki mąki pszennej200g
masła, pokrojonego w kawałki1
żółtko3 łyżki
jogurtu greckiego albo
śmietany1/3 kubka
cukru1 mała łyżeczka
proszku do pieczenia1 słoik
powideł śliwkowych260g
maku mielonego200ml
mleka3-4 łyżki
miodu1/2 kubka
cukru2 duże łyżki
masła1 łyżeczka
cynamonuskórka starta z 1
cytryny3 łyżki
rumuduża garść
rodzynekduża garść
orzechów włoskich połamanych

Jak zrobiłam:
mak:W garnuszku podgrzałam
mleko z
miodem,
masłem,
skórką z cytryny i
cukrem, doprowadziłam do wrzenia i wymieszałam. Wrzuciłam zmielony
mak i na wolnym ogniu gotowałam, mieszając, przez kilkanaście minut, żeby napęczniał. Pod koniec dodałam
cynamon,
rum i
bakalie. Odstawiłam do przestudzenia.ciasto:1.
Mąkę z dodatkiem proszku roztarłam palcami z
masłem na kruszonkę, dodałam
śmietanę,
żółtko i
cukier i wyrobiłam gładkie ciasto. Jeżeli trudno je zagnieść, bo jest za suche, można dodać odrobinę
wody. Zawinęłam w folię i włożyłam do lodówki na około 30 minut.Ciasto podzieliłam na dwie części, 1/4 zostawiłam w lodówce, a pozostałą częścią wylepiłam tortownicę 27cm wyłożoną papierem do pieczenia, formując rant do połowy wysokości. Nakłułam widelcem w kilku miejscach.Formę włożyłam do zamrażalnika na 10 minut.Piekłam w 180'C przez 10 minut.2. Na podpieczonym spodzie rozprowadziłam powidła. Na nich ułożyłam warstwę
maku.3. Z 1/4 ciasta zostawionego w lodówce uformowałam paski. Ułożyłam kratkę na warstwie
maku.Piekłam w 180'C przez około 50 minut, aż paski ciasta na wierzchu były złociste. Można posypać
cukrem pudrem.
