ßßß Cookit - przepis na Mini szarlotko-tartaletki

Mini szarlotko-tartaletki

nazwa

Wykonanie

250 g mąki pszennej
100 g masła
1 żółtko
75 g cukru
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka kwaśnej śmietany
4 jabłka
rodzynki
cynamon
cukier wanilinowy
Wykonanie:
Na początku smarujemy masłem i wysypujemy bułką tartą foremki na tarty.
Następnie zabieramy się za ciasto - do mąki dodajemy posiekane masło, żółtko, cukier, proszek do pieczenia, śmietanę i wyrabiamy ciasto. Formujemy z niego kulkę i wkładamy do lodówki.
W międzyczasie obieramy jabłka, możemy je zetrzeć, bądź pokroić w kostkę - ja zrobiłam pół na pół :) Dodajemy rodzynki, cynamon i cukier wanilinowy. Jeśli jabłka są za kwaśne można dodać również cukru. Pozostawiamy również na 30 minut.
Ciasto wyciągamy z lodówki, wykładamy nim foremki. Podpiekamy w piekarniku w temperaturze 170 st. przez ok 10 minut.
Jabłka odciskamy przez gazę, szmatkę lub po prostu w dłoniach z nadmiaru soku. Następnie wypełniamy foremki masą jabłkową. Ciasto, które nam pozostało kruszymy w dłoniach i posypujemy nim jabłka, aby powstała kruszonka. Ciasto pieczemy 30 minut w 150 st.
Po upieczeniu i ostygnięciu możemy je posypać cukrem pudrem - co kto lubi :)
Smacznego!
Źródło:http://www.poracoszjesc.pl/2012/09/mini-szarlotko-tartaletki.html