Wykonanie
250 g
mąki pszennej100 g
masła1
żółtko75 g
cukru1/2 łyżeczki
proszku do pieczenia1 łyżeczka kwaśnej
śmietany4
jabłkarodzynkicynamoncukier wanilinowyWykonanie:Na początku smarujemy
masłem i wysypujemy
bułką tartą foremki na tarty.Następnie zabieramy się za ciasto - do
mąki dodajemy posiekane
masło,
żółtko,
cukier,
proszek do pieczenia,
śmietanę i wyrabiamy ciasto. Formujemy z niego kulkę i wkładamy do lodówki.W międzyczasie obieramy
jabłka, możemy je zetrzeć, bądź pokroić w kostkę - ja zrobiłam pół na pół :) Dodajemy
rodzynki,
cynamon i
cukier wanilinowy. Jeśli
jabłka są za kwaśne można dodać również
cukru. Pozostawiamy również na 30 minut.Ciasto wyciągamy z lodówki, wykładamy nim foremki. Podpiekamy w piekarniku w temperaturze 170 st. przez ok 10 minut.
Jabłka odciskamy przez gazę, szmatkę lub po prostu w dłoniach z nadmiaru soku. Następnie wypełniamy foremki masą
jabłkową. Ciasto, które nam pozostało kruszymy w dłoniach i posypujemy nim
jabłka, aby powstała kruszonka. Ciasto pieczemy 30 minut w 150 st.
Po upieczeniu i ostygnięciu możemy je posypać
cukrem pudrem - co kto lubi :)
Smacznego!