Wykonanie
Tarta jest bardzo pożywna. Dwaj Dorośli Panowie dali radę tylko jednej. Dlatego śmiało można przyjąć, że jest to porcja dla czterech osób i podać ją na wieczornym, letnim przyjęciu.Ciasto* na dwie tarty o średnicy 25 cm :250 g tłustego
twarogu250 g
mąki pszennej tortowej150 g zimnego
masła1
jajkopłaska łyżeczka
soliSos pomidorowy:puszka
pomidorów1 łyżka
cukru trzcinowego1 łyżeczka
soli morskiejświeże
zioła:
tymianek,
bazylia, złote
oreganołyżka
octu winnego1 ząbek
czosnku2 łyżki
jogurtu greckiegoDodatki:1
brokuł, zalany słonym wrzątkiem przez 10 minutgarść strąków
zielonego groszku4
młode ziemniaki, ugotowane w mundurkach i pokrojone w grube plastry lub ósemki
oliwaopcjonalnie
wędzona makrela,
oliwki,
kapary,
pomidory, ugotowane
jajka,
paprykaTwaróg utrzeć z zimnym
masłem w malakserze. Po chwili dosypać
mąkę,
sól i
jajko. Jeszcze chwilę ucierać (plastikowym nożem), przełożyć na podsypany
mąką blat, uformować kulę, zawinąć w folię i schłodzić (minimum godzinę). Po tym czasie podzielić kulę na dwie części (możemy zrobić jedną, większą, według wskazówek stąd), jedną odłożyć ponownie do lodówki, drugą rozwałkować na papierze do pieczenia, podsypanym
mąką (grubość 1,5 cm). Piec przez 17 minut w 200 stopniach.W tym czasie przygotować
sos pomidorowy. Zmiksować blenderem wszystkie składniki, oprócz
jogurtu. Odparować na małym ogniu nadmiar
wody. Lekko przestudzić i dodać
jogurt. Podpieczony spód (w trakcie pieczenia
zrobi się gigantyczny bąbel) odstawić na minutę, żeby wyrównać poziomy. Posmarować 3 łyżkami sosu. Ułożyć warzywa, polać obficie
oliwą i piec dlaej 10 minut.*przepis na ciasto pochodzi stąd