Wykonanie

Płyta grzewcza odmówiła współpracy. Zaczepnie do mnie mrugała, od dawna, jakby dawała znaki, że za chwilę zmieni nastawienie. Wrogie mrużenie nasiliło się przed świętami, diagnoza była bolesna, ale jeszcze nie ostateczna. Od kilku dni jestem samotna, bez swojej przyjaciółki, choć przyjaciel, piekarnik, też nadąża za moimi potrzebami. Nie wiem czy
będę musiała ją zamienić na nowszy model czy wystarczy wymienić "niewentylujący" wiatrak. Teraz zajmuje się nią specjalista od "wnętrzności", a ja nie czekając na wyrok, przerabiam poświąteczną lodówkę. Zostało wędzone udko, które miało być bohaterem sałatki z
winogronami, a które podstępnie podjadałam, aż zjadłam wszystkie. Zostały warzywa, trochę przygniecione resztkami kapuścianych główek. Mrożony
groszek, który wraz ze zmrożonymi liśćmi kapuścianymi uratował święta, kiedy to w przeddzień zerwałam torebkę stawową. Okręcone, na zmianę, wokół kostki, pożerały opuchliznęNa szczęście kondycja się poprawia i teraz ja
mogę pożreć
groszek, który podpuszczał mnie przez kilka ostatnich dni, pozostając na widoku. W dobrze dobranym towarzystwie, nie może narzekać na brak wdzięczności.
Tarta wyszła przednia! A sam
groszek mrugnął do mnie kilka
razy, kiedy towarzyszący mi przy
stole mężczyźni, niby nie głodni, niby spóźnieni przed wyjazdem na weekend, niespiesznie dołożyli porcjęi przedłużyli chwilę odejścia bułeczkami z przepysznym nadzieniem.Składniki:1 opakowanie
ciasta francuskiego140 g
pora, biała część, drobno pokrojony4
łodygi selera naciowego, drobno pokrojony2
cebule, w piórka
oliwa z oliwekłyżeczka
pieprzu ziołowego1 wędzone
udko kurczaka, obrane ze skóry i kości2 łyżki
natki pietruszki1 łyżka listków
seleraszklanka mrożonego
groszku4
jajka140 g
śmietany (użyłam 18% z Piątnicy)3 łyżki startego
parmezanu lub innego,
twardego seraząbek
czosnkupół łyżeczki
soli i
pieprzu ziołowego
Por,
cebulę i
seler rozłożyć na blaszce, polać
oliwą, posolić, wymieszać z łyżeczką
pieprzu ziołowego i wstawić do nagrzanego piekarnika na około 20 minut. Co kilka minut mieszać. Można usmażyć warzywa na patelni. Naczynie do tarty wysmarować
masłem i rozłożyć
ciasto francuskie. Odkrojone resztki rozwałkować i rozłożyć na dnie. Można też podwoić boki. Nakłuć widelcem i obciążyć, na przykład.
fasolą. Piec 20 minut w 180 stopniach.

Na podpieczony spód wyłożyć upieczone/usmażone warzywa. Na nich ułożyć kawałki wędzonego
kurczaka i posypać
groszkiem (wcisnąć
groszek we wszystkie zakamarki tarty). Rozmącone
jajka wymieszać z
ziołami,
śmietaną, przeciśniętym
czosnkiem,
solą i
pieprzem. Masę jajeczną wylać na farsz. Piec 30 minut w 180 stopniach. Podawać lekko przestudzoną, choć na zimno też jest pyszna.