Wykonanie

Jakiś czas temu wykorzystując kilkuletnie doświadczenie w branży gastronomicznej wspólnie z bratem stworzyliśmy przepis na doskonałe ciasto na pizzę. Bazuje on na kilku podstawowych składnikach, ale dobranych w takich proporcjach, że ciasto wyrabia się niezwykle łatwo (jedynie mieszając w misce wszystkie składniki) i szybko. Wyrośnięcie trwa około godziny. Pozostaje już tylko uformowanie ciasta na blasze, sporządzenie sosu no i chyba najprzyjemniejsza część rytuału tworzenia pizzy czyli wybranie ulubionych jej składników.Poniżej przedstawiam przepis na ciasto które, tak na prawdę jest jednym z lepszych jakie
jadłam w swoim życiu i gwarantuję, że kiedy sami w domu upieczecie i spróbujecie taką pizzę szybko zapomnicie numer telefonu do ulubionej pizzerii:]Do sporządzenia ciasta będziemy potrzebować:1 kg
mąki pszennej40 g
drożdży50 ml oleju/oliwy200 ml
wody200 ml
mleka (najlepiej ciepłego)1 i 1/2 łyżki
soli1
jajko2 łyżeczki
cukruWszystkie składniki wkładamy do miski (
mąkę można przesiać) i mieszamy, następnie zarabiamy do momentu uzyskania ciasta o jednolitej strukturze, zarabianie na ogół trwa około 5-10 minut. Ciasto, przykryte ściereczką, zawijamy w koc lub kołdrę i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 1-2 godz. W tym czasie przygotowujemy sos do pizzy.Do sporządzenia sosu potrzebne nam będą:2 ząbki
czosnku5 dużych łyżek
ketchupu5 dużych łyżek
koncentratu pomidorowegosok pomidorowy (do rozrzedzenia sosu)
sól,
pieprzbazylia (świeża bądź suszona)ewentualnie
tabasco,
papryczka chilliCzosnek obieramy i drobno siekamy, dodajemy do niego
ketchup i
koncentrat pomidorowy.
Sok pomidorowy dodajemy w takiej ilości aby konsystencja sosu była płynna, nie może jednak rozlewać się on po bokach pizzy, dlatego też nie może być zbyt rzadki. Na koniec doprawiamy
pieprzem,
solą, dodajemy też
bazylię suszoną lub świeżą – drobno posiekaną – wedle uznania. Dla osób lubiących ostrzejsze smaki proponuję dodanie
tabasco lub drobno posiekanej
papryczki chilli.Gotowy sos odstawiamy do lodówki.Z wyrośniętego ciasta formujemy kulki o średniej wadze od 200 do 220 g. Taką kulkę wałkujemy, bądź formujemy ręcznie i układamy na wysmarowanej tłuszczem blasze , delikatnie dłońmi rozciągamy aby ciasto nachodziło na boki blachy. Nadmiar ciasta po bokach zawijamy do środka formując w ten sposób okrągłe brzegi pizzy tzw. ranty.Pizzę smarujemy sosem uważając jednocześnie aby nie „najechać” na ranty, które pod wpływem sosu nie wypieką się!Na spodzie pokrytym sosem układamy ulubione składniki. Tu można użyć wyobraźni:]. Może być to
szynka,
bekon,
kabanosy,
mięso drobiowe czy
wołowina jak też dodatki warzywne jak
cebula,
papryka,
oliwki,
kukurydza czy
pomidor.Dodatki mogą być naprawdę różne. Jeżeli jednak wśród nich są surowe
pieczarki lub
cebula to proponuję ułożyć je na sos ale pod
ser, pozostałe składniki na
ser.Robiąc pizzę na obiad czy kolację możemy przygotować ją wcześniej i odstawić przed pieczeniem, jeszcze na jakiś czas do wyrośnięcia, można wlożyć do zimnego piekarnika albo odstawić po prostu na blat, nie jest konieczne przykrywanie pizzy. Dzięki temu zabiegowi ranty ładnie wyrosną i zaokrąglą się, a po upieczeniu będą chrupiące.Pamiętajmy jednak aby dodatek surowego
mięsa lub
jajka położyć na pizzę tuż przed pieczeniem!Pizza powinna piec się około 15 minut w rozgrzanym do 200 st. C piekarniku na funkcji pieczenia z góry i z dołu, najlepiej z termoobiegiem. Termoobieg sprawia, że temperatura równomiernie rozchodzi się po piekarniku, stąd pizza z każdej strony jest dobrze wypieczona, do tego funkcja ta znacznie skraca czas wypieku pizzy.Podczas pieczenia bardzo ważne jest by pizzę włożyć do bardzo mocno nagrzanego piekarnika!









