ßßß Cookit - przepis na Zupa jesienna z dynią

Zupa jesienna z dynią

nazwa

Wykonanie

Przez Marzena 9 października 2015
Przepis jest bardzo prosty i mam nadzieję, że będzie gościł każdej jesieni na waszym stole. Jeżeli zerkniecie na składniki to myślę, że od razu zabierzecie się za pichcenie lub zakupy.
Już dawno na blogu nie było tak imponująco odżywczej zupy, więc do dzieła!
Składniki
dynia pokrojona w kostkę - ok. 2 szklanki
czerwony ziemniak - 1 sztuka
cebula - 1 sztuka
czosnek - 3 ząbki
drobno pokrojne pomidory - 1 puszka lub 1.5 szklanki
quinoa, kasza jaglana lub pęczak - 1/4 szklanki
seler naciowy - 2 pałki
posiekane liście jarmużu - 2 szklanki
sól, pieprz - do smaku
ugotowana cieciorka - 1.5 szklanki
bulion warzywny lub woda - 4-5 szklanek
nać pietruszki - 1/2 pęczka
Instrukcje
Cebulę, seler i czosnek pokrojone w kostkę podsmażamy ok. 5 min na oleju.
Do powyższych składników dodajemy pokrojoną w kostkę dynię i czerwonego ziemniaka, i smażymy ok. 10 min.
Podsmażone warzywa zalewamy bulionem (lub wodą), dodajemy Quinoa i pomidory i gotujemy ok. 15 lub do miękkości.
Pod koniec gotowania wrzucamy pokrojny na drobno jarmuż i gotujemy aż będzie lekko miękki, po czym dajemy ugotowaną cieciorkę.
Przepisa dla 4 osób.
Źródło:http://zdrowienatalerzu.pl/index.php/zupa-jesienna-z-dynia