Wykonanie
Przepis na tę zupę
daje moim zdaniem dobry efekt. Wiem, że są gusta i guściki. Jako że
dynie można kupić teraz w rozsądnych cenach to zachęcam do wypróbowania. Zupę robi się szybko i jest bardzo syta. No ale co najważniejsze - jest smaczna :-)

Składniki na zupę:2-2 , 5 kg obranej dyni1-2
cebule3-4
ziemniaki2-3
pomidory300-400 ml
bulionu warzywnego (przepis poniżej)ew. ząbek
czosnkupietruszkasól,
pieprz2 łyżki
masłaSkładniki na
bulion warzywny:1
marchew1
ziemniak1
cebula1 łodyga
selera naciowego2-3 ząbki
czosnku1 łyżka
sosu sojowego3
listki laurowesól,
pieprzSkładniki na
bulion zalać 1 litrem zimnej
wody, zagotować i gotować na małym ogniu przez godzinę. Odcedzić. (Ja zalewam wszystko 2 litrami
wody i resztę, która mi zostaje mrożę ;-) )Następnie bierzemy się za zupę.
Dynie obrać ze skóry, wykroić środek i pokroić ją w kostkę.
Cebulę pokroić w piórka i zeszklić na
maśle. Dodać
dynie i dusić do miękkości. Dodać obrane ze skórki
pomidory, ugotowane i pokrojone w kostkę
ziemniaki. Zmiksować wszystko blenderem. Jeśli ktoś chce dodać
czosnek, zrobić to również przed miksowaniem. Następnie dodać
bulion. Doprawić
solą i
pieprzem. Wierzch posypać
pietruszką. Można dodać trochę
jogurtu naturalnego,
daje to też bardzo dobre połączenie smakowe ;-)Najlepiej smakuje z kromką
chleba z
masłem.Smacznego!