Wykonanie

Ribollita ta włoska zupa z
fasoli z dodatkiem wielu innych warzyw. Podobno z tym daniem jest jak z naszą tradycyjną
sałatką jarzynową - w każdym domu smakuje inaczej, bo każdy dodaje do niej swoje ulubione składniki. Ja swój przepis podpatrzyłam oczywiście u mojej włoskiej ulubienicy, Laury Vitale. Laura do swojej zupy dorzuciła jeszcze kawałki
chleba, ja zrezygnowałam z tego dodatku, ponieważ zupa była wystarczająco sycąca. Smacznego:)Polecam również moją zimową zupę z
jarmużem.:)duża
cebula,2
marchewki,2 gałązki
selera naciowego (można zastąpić korzeniowym),3-4 małe
ziemniaki (można zastąpić
dynią),mała
pietruszka,3 ząbki
czosnku,puszka
fasoli,ok. 2-3 szklanek poszatkowanej
kapusty,ok. 2 szklanek
jarmużu,puszka
pomidorów,8 szklanek domowego
bulionu drobiowego (może być jarzynowy),
sól,
pieprz,opcjonalnie kawałek
parmezanu (sam brzeg
sera, który się już kończy)Warzywa (oprócz
jarmużu,
kapusty i
fasoli) obrać i pokroić na kawałki, podsmażyć na kilku łyżkach
oliwy, doprawić. Gdy nabiorą koloru, zalać je
bulionem oraz pokrojonymi
pomidorami z puszki, dodać brzeg
sera i gotować 15 minut. Po tym czasie wrzucić
fasolę,
jarmuż i
kapustę, gotować kolejne 15-20 minut. Gotowe danie posypać startym
parmezanem.