ßßß Cookit - przepis na Ribollita z jarmużem

Ribollita z jarmużem

nazwa

Wykonanie

Ribollita ta włoska zupa z fasoli z dodatkiem wielu innych warzyw. Podobno z tym daniem jest jak z naszą tradycyjną sałatką jarzynową - w każdym domu smakuje inaczej, bo każdy dodaje do niej swoje ulubione składniki. Ja swój przepis podpatrzyłam oczywiście u mojej włoskiej ulubienicy, Laury Vitale. Laura do swojej zupy dorzuciła jeszcze kawałki chleba, ja zrezygnowałam z tego dodatku, ponieważ zupa była wystarczająco sycąca. Smacznego:)
Polecam również moją zimową zupę z jarmużem.:)
duża cebula,
2 marchewki,
2 gałązki selera naciowego (można zastąpić korzeniowym),
3-4 małe ziemniaki (można zastąpić dynią),
mała pietruszka,
3 ząbki czosnku,
puszka fasoli,
ok. 2-3 szklanek poszatkowanej kapusty,
ok. 2 szklanek jarmużu,
puszka pomidorów,
8 szklanek domowego bulionu drobiowego (może być jarzynowy),
sól, pieprz,
opcjonalnie kawałek parmezanu (sam brzeg sera, który się już kończy)
Warzywa (oprócz jarmużu, kapusty i fasoli) obrać i pokroić na kawałki, podsmażyć na kilku łyżkach oliwy, doprawić. Gdy nabiorą koloru, zalać je bulionem oraz pokrojonymi pomidorami z puszki, dodać brzeg sera i gotować 15 minut. Po tym czasie wrzucić fasolę, jarmuż i kapustę, gotować kolejne 15-20 minut. Gotowe danie posypać startym parmezanem.
Źródło:http://lekcjewkuchni.blogspot.com/2015/03/ribollita-z-jarmuzem.html