Wykonanie
Jak
pisałam już we wcześniejszych postach, domowe wyroby dają nam pewność, że jemy zdrowe i wartościowe wyroby. Dzisiaj polecam pasztet z
królika i
kury wiejskiej ( oczywiście może być
kurczak). Pasztet jest doskonały w smaku.
SKŁADNIKI
królik taki ok. 1 kg. lub trochę większy.
kura wiejska lub
kurczak ( pierś , udka)40 dag. podgardla10 dag.
wątróbki drobiowej2 średnie
cebule, obrane i pokrojone grubą kostkę1
bułka4 - 5
jajekpieprz,
sól do smaku1/2 łyżeczki
gałki muszkatołowej2 ząbki
czosnkuszklanka
mlekawarzywa:
marchew, ćwierć części
pora, 1 mała
pietruszka, kawałek
seleraWYKONANIE
Mięso oprócz
wątróbki, obsmażyć, dodać do rondla polać
wodą tak, by je przykryć.Dodać warzywa kilka listków laurowych. Dusić, aż
mięso będzie bardzo miękkie, rozpadające się.
Wątróbkę podusić z
cebulka na
oleju - krótko.
Bułkę namoczyć w
mleku.
Mięso,
wątróbkę, warzywa i
bułkę przepuścić trzy
razy przez maszynkę do
mielenia mięsa. Do masy dodać
jajka i starannie wyrobić, aż masa będzie gładka i lśniąca. Doprawić gałką,
solą i
pieprzem. Dodać wyciśnięty
czosnek. Napełnić foremki. Piec ok. 1,5 godz. w temperaturze 160 C.
SMACZNEGOdomowa
szynkaWyroby domowe