Wykonanie
Do Wielkanocy jest jeszcze trochę czasu, ale powoli zaczynam już szukać pomysłów na świąteczne potrawy. Dzisiaj zaprezentuję Wam mój pasztet drobiowy. Wyszedł kremowy, delikatny i pachnący - świetna propozycja na Wielkanocny stół.
Składniki:3 ćwiartki z
kurczaka500 g
wątróbki drobiowej3 pokrojone w kostkę
cebule2 obrane i pokrojone na kawałki
pietruszki4 obrane i pokrojone na kawałki
marchewki4 ząbki
czosnku przeciśnięte przez praskę3
jajka2 namoczone w wodzie
bułki pełnoziarnistegarść namoczonych
suszonych grzybówgałka muszkatołowanatka pietruszki (najlepsza jest świeża, ale akurat takiej nie miałam, więc dodałam 2 łyżeczki suszonej)
sól,
pieprzolej rzepakowy do smażeniaPrzygotowanie:1. Ćwiartki ugotowałam z
marchewką i
pietruszką, ostudziłam.2.
Mięso oddzieliłam od kości (
wywar można wykorzystać jako bazę do zupy).3.
Wątróbkę z
cebulką podsmażyłam na
oleju rzepakowym, ostudziłam.4.
Kurczaka,
wątróbkę z
cebulką,
marchewkę,
pietruszkę i odciśnięte
bułki zmieliłam dwukrotnie w maszynce do
mięsa.5. Do masy dodałam
jajka,
czosnek,
natkę pietruszki,
gałkę muszkatołową,
sól i
pieprz. Całość dokładnie wymieszałam.6. Masę przełożyłam do silikonowej keksówki i wstawiłam do rozgrzanego do 200 stopni piekarnika. Piekłam około godziny, a po wyłączeniu piekarnika zostawiłam w nim pasztet do wystygnięcia.
Przepis bierze udział w akcji