Wykonanie
Zupa gołąbkowa... Wygląda jak rozwalone gołąbki... Smakuje jak rozwalone gołąbki, ale co z tego skoro jest pyszna?potrzebne składniki:0,5 główki
białej kapusty,0,5 kg
mięsa mielonego,1
por,4
marchewki,0,5 małego
selera,2
pietruszki,2
cebule,600 ml
przecieru pomidorowego,0,5 słoiczka
koncentratu pomidorowego,2 l
bulionu,0,5 szklanki
ryżu,
sól,
pieprz,
cukier,
kminek ziele angielskie,
liść laurowy,
czosnek granulowany, słodka i
ostra papryka,1 łyżka
oleju.Warzywa obieramy i myjemy,
cebulę kroimy w drobną kostkę,
pora w półplasterki,
marchew,
pietruszkę i
selera ścieramy na grubej tarce.Warzywa smażymy na
oleju w dużym rondlu, gdy zmiękną dodajemy
mięso i chwilę razem dusimy.Zalewamy
bulionem, dodajemy pokrojoną w dość drobną kostkę
kapustę,
przyprawy solą,
pieprzem,
cukrem,
liściem laurowym i
zielem angielskim, gotujemy do momentu, aż
kapusta zmięknie. Następnie dodajemy
ryż i gotujemy kolejne 15 minut. Na końcu dodajemy przecier i koncentrat, doprawiamy
papryką słodką i ostrą i odrobiną
kminku.Można posypać
pietruszką.