ßßß
            
        
Jeśli przyrządzam obiad z udek kurczaka, prawie zawsze piekę je z warzywami. Idealne były udka z ziemniakami, pyszne z papryką i pomidarami lub w marynacie (cytrynowej,miodowej) albo panierce. Ostatnio, inspirując się kuchnią amerykańską, upiekłam kurczaka z pyszną dynią piżmową - otwieram tym samym sezon dyniowy na blogu:) Warzywa i mięso zamarynowałam w aromatycznej mieszance włoskich ziół, które świetnie zarówno do drobiu, jak i dyni (uściślę, że dynia na fotografii nie jest dynią piżmową; piżmowa ma charakterystyczny gruszkowaty kształt). Naprawdę polecam, smacznego:)4-6 udek kurczaka (pałek),pół dyni piżmowej,ok. 5 małych ziemniaków,czerwona cebula,4-6 ząbków czosnku,ok. 6 łyżek oliwy (u mnie ekologiczna oliwa ze sklepu Smaki Ziemi),sól, pieprz, tymianek, rozmaryn, majeranek, bazylia, oregano, chili w proszku,garść posiekanej pietruszkiObrać warzywa (oprócz czosnku). Dynię i ziemniaki pokroić na kawałki podobnej wielkości, cebulę w ósemki. Mięso i warzywa pokroić oliwą, ułożyć na blaszce, równomiernie posypać przyprawami i ziołami. Dokładnie wymieszać (ja marynowałam wcześniej udka ok. 30 minut, ale można pominąć ten krok). Piec ok. 45-60 minut w 200 stopniach. Gotowe danie posypać natką pietruszki, podawać z sałatą.