ßßß
SKŁADNIKI: (ok 12 szt)0,5 kg mięsa mielonego (u mnie z szynki)1 jajko1 duża cebula1 marchew1 ząbek czosnkumiąższ z 2 kromek chleba1/2 papryki15 dag pieczarek5 dag drobno startego żółtego sera2 łyżeczki przyprawy do mięsa mielonego SKWORCU1/2 łyżeczki ostrej papryki1 czubata łyżka majonezu2 czubate łyżki keczupu1 łyżka masłaMasa ziemniaczana:7 ugotowanych ziemniaków6 łyżek mleka1 czubata łyżka majonezu1 łyżeczka ostrej musztardy (można dać troszkę więcej jeśli lubimy ostrzejsze smaki)2 łyżki posiekanego szczypiorku2 łyżki posiekanej papryki czerwonej1. Cebulę posiekać, marchewkę zetrzeć na tartce, pieczarki i paprykę drobno pokroić. Wszystko zeszklić na maśle, podlac wodą i poddusić soląc do smaku. Miąższ chleba posiekać na drobniutko. Mięso wymieszać z jajkiem, miąższem chleba, warzywami i startym serem. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Doprawić solą i przyprawami. Blachę do muffinek (u mnie na 12 sztuk) wyłożyć silikonowymi foremkami (jeśli nie mamy foremek wystarczy każde wgłębienie wysmarować olejem i posypać bułką tartą). Wyłożyć masę mięsną (prawie równo z brzegiem foremek).2. Wymieszać keczup z majonezem. Na każdą muffinkę wyłożyć ok 1 łyżeczki i lekko rozsmarować. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st. i piec ok. 40 minut. Wyłączyć grzanie i zostawić jeszcze chwilę w wyłączonym piekarniku aby mięso "odpoczęło".3. W tym czasie przygotować masę ziemniaczaną: gorące ziemniaki zmiksować blenderem z mlekiem, majonezem i musztardą (ziemniaki mogą być z poprzedniego dnia, ale trzeba je wtedy podgrzać, np. wrzucić na chwilę na gotującą się wodę).4. Masę przełożyć do szprycy, babeczki wyjąć z piekarnika i udekorować ich wierzch masą ziemniaczaną, a następnie posypać szczypiorkiem i papryką.Można podawać od razu na ciepło, choć bardzo smaczne są też na zimno :)
