Wykonanie

Kolejna propozycja dyniowa. Tym razem
czekoladowe ciasto z karmelizowanymi
bananami i masą
serkową z nutką
pomarańczy. Nie tylko na Halloween.Składniki (blaszka 30x30cm):Ciasto:-120g
masła- 100g
gorzkiej czekolady-3
jajka-3/4 szklanki
brązowego cukru-2 szklanki
maki pszennej-2 łyżki
kakao-1 szklanka
pure z dyni-3 łyżki
jogurtu greckiego-szczypta
soli-1/2 łyżeczki
cynamonu-1/4 łyżeczki
gałki muszkatołowej-1/4 łyżeczki mielonego
imbiru-1 łyżeczka
sody-1 łyżeczka
proszku do pieczeniaMasa bananowa:-3 duże dość twarde
banany-3 łyżki
brązowego cukru-2 łyżki
masła-sok wyciśnięty z połowy połowy
pomarańczyMasa serkowa:-80g
masła w temperaturze pokojowej-300g
śmietankowego serka kanapkowego (np. Łaciate, Piątnica itp.)-3 łyżki
cukru pudru-skórka otarta z jednej
pomarańczy-1 łyżeczka ekstraktu
pomarańczowego-opcjonalnie żelkowe robakiPrzygotowujemy ciasto. Topimy
masło. Wrzucamy pokruszona na kawałki
czekoladę i odstawiamy na 10 minut. Po tym czasie mieszamy do całkowitego rozpuszczenia
czekolady. Odstawiamy.
Mąkę mieszamy z
kakao,
solą,
sodą,
proszkiem do pieczenia i
przyprawami.
Pure dyniowe mieszamy z
jogurtem.
Cukier ucieramy z
jajkami. Dodajemy przestygnięta masę
czekoladowo-
maślaną. Cały czas ucierając, dodajemy na zmianę w
trzech turach
mąkę i
pure. Ciasto przekładamy do wyłożonej papierem formy i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. pieczemy około 40-45 minut. Ciasto odstawiamy do wystygnięcia, następnie przekrawamy na 2 blaty. Górny blat (powinien
mieć grubość ok 1cm) kruszymy.Przygotowujemy masę
bananową. W rondelku rozpuszczamy
masło, dodajemy
cukier i mieszając czekamy do zbrązowienia. Wlewamy sok z
pomarańczy, dodajemy pokrojone w plasterki
banany i smażymy do ich rozpadnięcia. Gotową masę wykładamy równomiernie na przygotowane ciasto. Odstawiamy do całkowitego wystygnięcia.
Masło ucieramy z
cukrem pudrem na jasną, puszysta masę. Cały czas ucierając, dodajemy ekstrakt
pomarańczowy a następnie
serek i skórkę. Masę
serkową wykładamy i rozsmarowujemy równomiernie na
masie bananowej. Wierzch posypujemy obficie pokruszonym
ciastem i, ewentualnie, dekorujemy żelkowymi dżdżownicami.

Smacznego!