ßßß Cookit - przepis na Robaczywy torcik - czekoladowe ciasto dyniowe z karmelizowanymi bananami

Robaczywy torcik - czekoladowe ciasto dyniowe z karmelizowanymi bananami

nazwa

Wykonanie

Kolejna propozycja dyniowa. Tym razem czekoladowe ciasto z karmelizowanymi bananami i masą serkową z nutką pomarańczy. Nie tylko na Halloween.
Składniki (blaszka 30x30cm):
Ciasto:
-120g masła
- 100g gorzkiej czekolady
-3 jajka
-3/4 szklanki brązowego cukru
-2 szklanki maki pszennej
-2 łyżki kakao
-1 szklanka pure z dyni
-3 łyżki jogurtu greckiego
-szczypta soli
-1/2 łyżeczki cynamonu
-1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
-1/4 łyżeczki mielonego imbiru
-1 łyżeczka sody
-1 łyżeczka proszku do pieczenia
Masa bananowa:
-3 duże dość twarde banany
-3 łyżki brązowego cukru
-2 łyżki masła
-sok wyciśnięty z połowy połowy pomarańczy
Masa serkowa:
-80g masła w temperaturze pokojowej
-300g śmietankowego serka kanapkowego (np. Łaciate, Piątnica itp.)
-3 łyżki cukru pudru
-skórka otarta z jednej pomarańczy
-1 łyżeczka ekstraktu pomarańczowego
-opcjonalnie żelkowe robaki
Przygotowujemy ciasto. Topimy masło. Wrzucamy pokruszona na kawałki czekoladę i odstawiamy na 10 minut. Po tym czasie mieszamy do całkowitego rozpuszczenia czekolady. Odstawiamy. Mąkę mieszamy z kakao, solą, sodą, proszkiem do pieczenia i przyprawami. Pure dyniowe mieszamy z jogurtem. Cukier ucieramy z jajkami. Dodajemy przestygnięta masę czekoladowo-maślaną. Cały czas ucierając, dodajemy na zmianę w trzech turach mąkę i pure. Ciasto przekładamy do wyłożonej papierem formy i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. pieczemy około 40-45 minut. Ciasto odstawiamy do wystygnięcia, następnie przekrawamy na 2 blaty. Górny blat (powinien mieć grubość ok 1cm) kruszymy.
Przygotowujemy masę bananową. W rondelku rozpuszczamy masło, dodajemy cukier i mieszając czekamy do zbrązowienia. Wlewamy sok z pomarańczy, dodajemy pokrojone w plasterki banany i smażymy do ich rozpadnięcia. Gotową masę wykładamy równomiernie na przygotowane ciasto. Odstawiamy do całkowitego wystygnięcia.
Masło ucieramy z cukrem pudrem na jasną, puszysta masę. Cały czas ucierając, dodajemy ekstrakt pomarańczowy a następnie serek i skórkę. Masę serkową wykładamy i rozsmarowujemy równomiernie na masie bananowej. Wierzch posypujemy obficie pokruszonym ciastem i, ewentualnie, dekorujemy żelkowymi dżdżownicami.
Smacznego!
Źródło:http://bistropatio.blogspot.com/2015/11/robaczywy-torcik-czekoladowe-ciasto.html