Wykonanie
Wracam po dłuższej przerwie :) Mama nadzieję, że wreszcie znajdę trochę czasu na nadrobienie zaległości kulinarnych.Zaczynam pysznymi babeczkami dyniowymi. Jako, że jakiś czas temu zakupiłam sylikonowe foremki halloween'owe babeczki przybrały taka właśnie formę.

SKŁADNIKI (na 24 sztuki)30 dkg
masła2 szklanki puree z dyni3/4 szklanki
brązowego cukru2 szklanki
mąki pszennej15 dkg
kokosu3
jajka1 łyżeczka
cynamonu1/2 łyżeczki
imbiru1/2 łyżeczki
gałki muszkatałowejSkórka otarta z jednej
pomarańczy1 łyżeczka
proszku do pieczenia5 dkg
gorzkiej czekolady5 dkg
mlecznej czekoladyDo dekoracji5 dkg
białej czekoladyczerwony barwnikPRZYGOTOWANIEOkoło 2 kg dyni ( ja wybrałam hokkaido ze względu na lekko
orzechowy posmak) obieram i czyszczę, następnie kroję w grubsze pasy i gotuje na parze do miękkości. Odstawiam do przestygnięcia a następnie miksuję na puree (nie odciskam z nadmiaru płynu odlewam jedynie ten płyn który sam zebrał się w trakcie stygnięcia).
Masło rozpuszczam w kąpieli
wodnej razem z
cynamonem,
imbirem, gałką i skórką z
pomarańczy. Kiedy jest już całkiem rozpuszczone dodaję
cukier i puree
dyniowe. Dokładnie mieszam, aż do całkowitego połączenia się składników. Ponownie stawiam miskę na garnku z
wodą i zagotowuję około 1-2 minut.Ściągam z kąpieli
wodnej, dodaję przesianą
mąkę z
proszkiem do pieczenia i mieszam dokładnie aby nie powstały grudki. Następnie dodaję po jednym
jajku za każdym razem dokładnie mieszając aby składniki połączyły się. Na końcu dodaję
kokos i pokrojoną w drobne kawałki
czekoladę. Całość jeszcze raz mieszam. Foremki napełniam do 3/4 wysokości i piekę około 25 minut w piekarniku nagrzanym do 170 stopni.Zaraz po wyciągnięciu z piekarnika babeczki wykładam do góry dnem aby spłaszczyć ich górną część.Dekoracja
Białą czekoladę rozpuszczam w kąpieli
wodnej. Kiedy już jest rozpuszczona dodaję barwnik (tym razem sypki
barwnik spożywczy który rozpuściłam w odrobinie
wody). Powstałą masę nakładam pędzelkiem w zagłębienia "twarzy" dyni.