Wykonanie
Popularny chińczyk w zdrowszym wydaniu?
Czemu nie! Jeśli do tej
pory wybieraliście popularne sosy do dań chińskich w torebkach to koniecznie z nich zrezygnujcie i zróbcie ten przepis! Mimo, że za chińszczyzną nie przepadam to do tej
będę wracała zdecydowanie często! :)
składniki:4 porcje:450 g
piersi z kurczaka2
marchewki1
papryka zielona1
cebula2 ząbki
czosnkukawałek
imbiru300 g
ryżu6 plastrów
ananasa z puszki
sól,
pieprz1 łyżka
mąkiolej rzepakowysos:3 łyżeczki
cukru trzcinowego2 łyżki
sosu sojowego2-3 łyżki
ketchupu100 ml
syropu z1 płaska łyżka
przyprawy 5 smaków2 łyżki gorącej
wodyPrzygotowanie naszego dania zaczniemy od
mięsa.
Kurczaka kroimy w kostkę i posypujemy
solą,
pieprzem i
mąką. Dokładnie obtaczamy każdy kawałek
kurczaka i odstawiamy na bok. Teraz czas na krojenie warzyw.
Marchew,
paprykę i
imbir kroimy w cienkie słupki, a
cebulę i
czosnek w plasterki. W słoiku łączymy wszystkie składniki na sos.
Ryż gotujemy wg instrukcji na opakowaniu. Będziemy potrzebować dwóch patelni, które rozgrzewamy w tym samym czasie razem z
olejem. Na mocno rozgrzaną patelnię wrzucamy
kurczaka, a na drugą najpierw
czosnek i
cebulę, a po minucie pozostałe warzywa. Gdy
kurczak będzie już usmażony, wrzucamy go do warzyw i smażymy razem ok. 4-5 minut. Dodajemy sos i około 100 ml
wody. Całość gotujemy, aż sos zgęstnieje. Sos podajemy razem z
ryżem.