Wykonanie
Share the post "
Makaron z
kurczakiem w sosie teriyaki/Teriyaki chicken noodle bowls"Dziś przedstawiam przepis na pyszny i szybki obiad w stylu azjatyckim w tzw. „tygodniu”.
Makaron ryżowy z kawałkami
kurczaka,
brokułami i
marchewką w słodkawym, łatwym
sosie teriyaki.
Sos teriyaki w tym przepisie jest wersją łatwiejszą w stosunku do wersji oryginalnej, dzięki
czemu każdy będzie w stanie przygotować to danie bez zbędnego biegania po sklepach w poszukiwaniu specyficznych, azjatyckich składników. Danie jest przepyszne, polecam!Scroll down for recipe in English(4 porcje)Składniki:250 g
makaronu ryżowego1 1/2 łyżki
oleju rzepakowego400 g
piersi z kurczaka, pokrojonych w paski4
marchewki, obrane i pokrojone w plasterki1
cebula, pokrojona w drobną kostkę3 ząbki
czosnku, przeciśnięte przez praskę3 szklanki świeżych lub mrożonych różyczek
brokułasól i
pieprz do smakuSkładniki na sos:1 1/2 szklanki zimnej
wody3/4 szklanki ciemnego
cukru trzcinowego1/2 szklanki
sosu sojowego1/2 łyżeczki
soli3 łyżki
skrobi lub
mąki kukurydzianejPrzygotowanie:
Makaron przygotuj zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu, odcedź i odstaw.
Kurczaka dopraw
solą i
pieprzem.Na dużej patelni rozgrzej na średnim 1 łyżkę
oleju rzepakowego. Włóż
kurczaka i smaż, aż będzie ładnie zarumieniony, przez ok. 8 minut. Wyjmij
kurczaka z patelni i odstaw.W trakcie smażenia
kurczaka, przygotuj
sos teriyaki. W garnku, najlepiej z grubym dnem, wymieszaj wszystkie jego składniki i doprowadź do wrzenia na średnim ogniu. Następnie zmniejsz ogień i gotuj, aż sos ściemnieje i zgęstnieje, około 10 minut. Zmniejsz ogień do najmniejszego i utrzymuj sos ciepły do momentu wymieszania z
kurczakiem i warzywami.Na patelni rozgrzej resztę
oleju, włóż
marchewkę i smaż mieszając przez 5 minut. Dodaj
cebulę i
czosnek, i smaż do zeszklenia. Następnie włóż
brokuły i smaż kolejne pięć minut, aż różyczki przestaną być surowe, jednak wciąż będą jędrne i chrupiące. Następnie włóż ponownie do patelni
kurczaka i zalej całość
sosem teriyaki. Dodaj
makaron ryżowy i wymieszaj. Podawaj natychmiast.Smacznego!
English versionTeriyaki chicken noodle bowls(4 servings)Ingredients:250 g rice noodles1 1/2 tablespoons canola oil400 g chicken breasts, cut into strips4 carrots, sliced1 onion, finely diced3 cloves garlic, minced3 cups fresh or frozen broccoli floretssalt and pepper, to tasteIngredients for the teriyaki sauce:1 1/2 cup cold water3/4 cup dark brown sugar1/2 cup soy sauce1/2 teaspoon salt3 tablespoons cornstarchPreparation:Prepare rice noodles according to package directions and set aside. Season chicken with salt and pepper to taste.In a large pan heat 1 tablespoon canola oil over medium-high heat. When the oil is hot, add the chicken and cook until fully cooked through and nicely browned, about 8 minutes. Remove the chicken and set aside.While the chicken cooks, prepare the teriyaki sauce by mixing all ingredients together until well combined. Heat the mixture over medium heat until bubbly, reduce to a simmer and cook until slightly thick and dark in color, about 10 minutes. Keep warm on low heat until ready to toss with the chicken and vegetables.Heat the rest of the oil until hot. Add the carrots and cook for 5 minutes. Add the onions and cloves to the carrots and season with salt and pepper. When the onions are translucent, add the broccoli florets and cook for five minutes or until florets are tender but still have a bit of a bite. Add the chicken back into the skillet and cover with teriyaki sauce. Finally, add the rice noodles and give it a toss.
Serve immediately.Enjoy!
Share the post "
Makaron z
kurczakiem w sosie teriyaki/Teriyaki chicken noodle bowls"