Wykonanie

‚Jesień jest dla nas w tym roku wyjątkowo łaskawa. Październik był ciepły i
słoneczny, na listopadową aurę też właściwie nie można narzekać, temperatury bowiem wciąż sięgają kilkunastu stopni. I choć jezioro i góry częściej otula teraz miękka jak cukrowa wata mgła, a słońce częściowo skrywa się za chmurami, to wystarczy wspiąć się nieco wyżej w góry, by móc przez cały dzień cieszyć się (zadziwiająco mocnymi jak na tę
porę roku) promieniami.‚

Claude Lalanne –
Jabłko (2004), brąz‚Tak było właśnie wczoraj – dzień spędzony w pełnym słońcu, nie tylko wśród pięknych, jesiennych widoków, ale również wśród obrazów
Moneta(niestety to już ostatnie dni wystawy…). I wśród rzeźb, zdobiących otaczający Fundację park. A powyższe
Jabłko idealnie pasuje do tej jesiennej scenerii, prawda? :)‚

‚Teraz częściej niż zwykle w mojej kuchni (oprócz dyni ;)) goszczą również
orzechy . Zawsze mam gdzieś ‘pod ręką’ pudełeczko z mieszanką
orzechów i
suszonych owoców, są bowiem zdrową i smaczną przekąską (chciałam też napisać dietetyczną, ale mam wrażenie, że nie wszyscy się w tym miejscu ze mną zgodzą ;)). Lekko uprażonych
orzechów używam jako dodatek do sałatek lub kremowych zup czy zapiekanek, nie może ich też rzecz jasna zabraknąć w słodkich wypiekach. Takich jak dzisiejsze ciasto na przykład, które idealnie pasuje do popołudniowej, jesiennej
herbaty. I na
Orzechowy Tydzień, który w tym roku prowadzi dla nas
Atina :)‚

Ciasto z
orzechami i
czekoladą na małą formę babkową (z kominkiem) o śr. 16-18 cm80 g
gorzkiej czekolady2
jajka100 g
cukru (używam zmielonego trzcinowego)100 g
mąki pszennej¾ łyżeczki
proszku do pieczenia¾ łyżeczki
sodypół łyżeczki
cynamonu100 g bardzo drobno zmielonych
orzechów5 łyżek
oliwy /
oleju o neutralnym smaku (lub stopionego i przestudzonego
masła)100 ml
jogurtu (używam owczego, 6% tłuszczu)**tym razem zamiast 2 łyżek
jogurtu dodałam 2 łyżki
Grand Marnier i dokładnie wymieszałam z
jogurtemuwaga : wszystkie składniki powinny
mieć temperaturę pokojowąPiekarnik rozgrzać do 175°.Formę natłuścić.
Czekoladę poszatkować. Przesianą
mąkę wymieszać z proszkiem,
sodą i
cynamonem.
Jajka utrzeć z
cukrem do białości. Dodać
olej, wymieszać, po czym partiami na przemian dodawać
jogurt i
mąkę (dodajemy po 1/3 każdego składnika, kończymy dodając ostatnią część
mąki), cały czas mieszając. Na koniec dodać
orzechy i
czekoladę i dokładnie wymieszać. Przelać masę do formy i piec ok. 35 minut (w połowie pieczenia zwiększam nieco temperaturę). Pozostawić na kilka minut w formie, a następnie wystudzić na kratce.‚

‚Uwagi :- przepis dostałam jakiś czas temu od jednej z koleżanek, dokonałam jednak kilku niewielkich zmian; przede wszystkim w oryginale użyte jest stopione
masło (ok. 100 ml), ja jednak ze względów ‘uczuleniowych’ zastępuję je
oliwą-
mleko (100 ml) zastępuję
jogurtem owczym-
cukru często dodaję mniej, ok. 80 g-
czekolady tym razem użyłam gorzkiej z dodatkiem
pomarańczy (i dlatego właśnie dodałam również
Grand Marnier, by podkreślić
pomarańczowy aromat ciasta, co wyjątkowo wyszło mu na dobre ;))‚Pozdrawiam i życzę Wam pięknego, jesiennego weekendu! A Atinie raz jeszcze dziękuję za opiekę nad
Orzechowym Tygodniem :)‚* * *EdycjaNa prośbę R

edakcji ‚Czasu Wina’ informuję, iż 17 listopada odbędzie się w
Krakowie uroczysta Gala powią zana z przyznaniem tytułu Człowieka Roku świata winiarskiego. Jedną z atrakcji będzie
między innymi degustacja win, którą poprowadzą Laureaci. W szelkie szczegóły znajdziecie na stronie internetowej ‘Czasu Wina’ – klik .