Wykonanie
Z powodu zmiany aury, lekkiego deszczu za oknem i ciemnych chmur zachciało mi się dzisiaj wrzucić przepis na mięciutkie ciasto
jabłkowe z
cynamonem. Wiem, że dla niektórych takie wypieki są zarezerwowane na
porę jesienno-zimową, ale sama nie należę do osób, które przywiązują dużą wagę do "sezonowości" ciast. Innymi słowy - nie ma dla mnie problemu z pieczeniem pierników w sierpniu, czy robieniem mrożonego deseru w styczniu. Oczywiście są pewne granice - bo np. szczerze nie cierpię mrożonych
truskawek i generalnie wszelkie wypieki
owocowe powstają jednak w sezonie, kiedy
owoce są najlepsze. Na kochaną
dynię też czekam zawsze cały rok, bo zapasy, które mrożę znikają bardzo szybko... Na szczęście dobre
jabłka są zawsze dostępne, więc ciasto takie jak poniżej możecie upiec natychmiast, kiedy tylko przyjdzie ochota na coś słodkiego :)Notka: na zdjęciu wersja bezglutenowa (tak jak to zwykle bywa, kiedy podaję dwie wersje przepisu :)Składniki (na keksówkę o wymiarach ok. 30 cm x 12 cm, lub tortownicę o śr. 23 cm):Ciasto:300 g
mąki pszennej (bezglutenowcy: 150 g gryczanej, 150 g kukurydzianej)1 łyżeczka
proszku do pieczenia1 łyżeczka
sody1/3 łyżeczki
soli1 łyżeczka
cynamonu (u mnie jeszcze 1 łyżeczka
imbiru)180 g
cukru2/3 szklanki
oleju3
jajka2 średniej wielkości
jabłka (waga: 450-500 g)100 g
orzechów (u mnie bez)Kruszonka cynamonowa:100 g
mąki pszennej (bezglutenowcy: 100 g gryczanej)2 łyżeczki
cynamonu50 g
cukru70 g
masłaOrzechy wysypać na blachę przykrytą papierem do pieczenia, piec przez ok. 8 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 ºC . Wyjąć, przestudzić i poszatkować na preferowanej wielkości kawałki.Przygotować kruszonkę: wszystkie suche składniki ze sobą wymieszać, na koniec dodać pokrojone
masło. Rozcierać palcami, a następnie szybko zagnieść do uzyskania "okruchów". Włożyć do lodówki.
Mąkę przesiać do miski, wymieszać z
proszkiem do pieczenia,
sodą,
solą i
cynamonem.
Jabłka obrać ze skórki, usunąć gniazda nasienne i pokroić w kostkę. W drugiej misce połączyć
cukier,
olej i
jajka, zmiksować krótko do połączenia składników. Wsypać do mokrych składników mieszankę z
mąką, wymieszać szybko i dokładnie przy pomocy łyżki. Dodać
orzechy i
jabłka, ponownie wymieszać.Ciasto przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia, posypać schłodzoną kruszonką. Piec przez około 60 minut w temperaturze 180 ºC (można sprawdzić suchym patyczkiem czy ciasto się dopiekło).Smacznego!
Źródło przepisu na ciasto (kruszonka z pomysłu autorskiego): http://www.malacukierenka.pl/