ßßß Cookit - przepis na Zupa z zielonej soczewicy i pomidorów

Zupa z zielonej soczewicy i pomidorów

nazwa

Wykonanie

Mam ochotę na jakiś mocniejszy smak. Pomidorki i soczewica to jest to – super połączenie! Szybko się ją przyrządza, świetnie smakuje a do tego śmiało można powiedzieć, że jest dietetyczna. Czego chcieć więcej?
Składniki
1 szkl zielonej soczewicy
2 duże mięsiste pomidory (np: bawole serca albo malinowe, zwykłe mają za mało miąższu, a za dużo pestek i są niesmaczne)
5 ziemniaków
3-4 małe marchewki
1 pietruszka
parę plastrów wędzonki (u mnie kawałek szynki)
kawałek pora (pokroić na półplasterki)
1 cebula
sól
pieprz
ziele angielskie
listek laurowy
domowa vegeta
2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
Sposób przygotowania
Krok 1
Wędzonkę, cebulkę i pora pokroić na drobne kawałki i podsmażyć na paru kroplach oleju. Przełożyć do garnka, zalać wodą.
Krok 2
Zetrzeć marchewkę i pietruszkę na tarce i dołożyć do zupy. Obrać ziemniaki i pokroić w kostkę. Pomidory sparzyć wrzątkiem i obrać ze skórki. Pokroić w grubą kostkę. Dodać wszystko do zupy. Wsypać szklankę soczewicy. Przyprawić zupę i podgotować chwilę. Na sam koniec dodać koncentrat pomidorowy.
Krok 3
Zupa ma się gotować 20-30 minut, aż warzywa będą miękkie. Podawać z pieczywem.
Źródło:http://coolinarnie.pl/2015/02/16126/zupa-z-zielonej-soczewicy-i-pomidorow