Mam ochotę na jakiś mocniejszy smak. Pomidorki i soczewica to jest to – super połączenie! Szybko się ją przyrządza, świetnie smakuje a do tego śmiało można powiedzieć, że jest dietetyczna. Czego chcieć więcej?Składniki1 szkl zielonej soczewicy2 duże mięsiste pomidory (np: bawole serca albo malinowe, zwykłe mają za mało miąższu, a za dużo pestek i są niesmaczne)5 ziemniaków3-4 małe marchewki1 pietruszkaparę plastrów wędzonki (u mnie kawałek szynki)kawałek pora (pokroić na półplasterki)1 cebulasólpieprzziele angielskielistek laurowydomowa vegeta2 łyżeczki koncentratu pomidorowegoSposób przygotowaniaKrok 1Wędzonkę, cebulkę i pora pokroić na drobne kawałki i podsmażyć na paru kroplach oleju. Przełożyć do garnka, zalać wodą.Krok 2Zetrzeć marchewkę i pietruszkę na tarce i dołożyć do zupy. Obrać ziemniaki i pokroić w kostkę. Pomidory sparzyć wrzątkiem i obrać ze skórki. Pokroić w grubą kostkę. Dodać wszystko do zupy. Wsypać szklankę soczewicy. Przyprawić zupę i podgotować chwilę. Na sam koniec dodać koncentrat pomidorowy.Krok 3Zupa ma się gotować 20-30 minut, aż warzywa będą miękkie. Podawać z pieczywem.