ßßß
Mój narzeczony jest fanem babki ziemniaczanej więc jestem zmuszona robić ją dosyć często… Całe szczęście nie muszę sama trzeć ziemniaków!Ostatnim razem babka udała mi się naprawdę pyszna. Może to zasługa młodych ziemniaczków, a może udało mi się już dobrać odpowiednie proporcje?Składniki1,5kg młodych ziemniaków0,2kg kiełbasy1 duża cebula1 ząbek czosnku3/4 szklanki gorącego mleka1 duże jajko1 płaska łyżka mąki pszennejsól, pieprztymianekmajeranekSposób przygotowaniaKrok 1Ziemniaki obrać i zetrzeć na małych oczkach tarki.Krok 2Kiełbasę pokroić w kostkę - podsmażyć (najlepiej bez dodatkowego tłuszczu). Cebulę również pokroić w kostkę, dodać rozdrobniony czosnek - również podsmażyć.Krok 3Kiełbasę i cebulę dodać do startych ziemniaków. Wszystko zalać gorącym mlekiem.Wymieszać z jajkiem i mąką. Dodać przyprawy.Krok 4Podana porcja spokojnie mieści się w formie do tarty/pizzy. Foremka jest płaska więc babka szybciej się upiecze. :)Wstawiamy babkę do piekarnika nagrzanego do ok. 190 st. C i pieczemy ok. 45 minut.VN:F [1 . 9.22_1171]proszę czekać...Rating: 10.0/ 10 (2 votes cast)Babka ziemniaczana, 10 . 0 out of 10 based on 2 ratingsPodobne wpisyBabka de luxe na grubych oczkachKrem pomidorowo-selerowyKociołek “Carski Trakt”Potrawka z bobem a’la leczoKociołek