Wykonanie
Ziemniak to moim zdaniem cudowne warzywo :)A to dlatego, że
daje nam ogrom możliwości na przygotowanie przeróżnych potraw. Tradycja ich przyrządzania zmienia się w zależności od tego, z której części naszego
kraju pochodzi. Weźmy na przykład pod uwagę Mazury oraz mazurską tradycyjną babkę ziemniaczaną.Jeżeli jeszcze nie
mieliście okazji jej spróbować to zdecydowanie polecam skorzystać z mojego przepisu. Przygotowanie masy na babkę przypomina trochę tę na popularne placki ziemniaczane, jednak produkt końcowy - czyli nasza potrawa jest zupełnie inna w smaku, konsystencji i moim zdaniem smaczniejsza :)
Składniki na jedną blachę:-
ziemniaki - ok 1,5-2 kg-
cebula -5 sztuk-
mleko - 500 ml-
jajka - 4 sztuki-
boczek wędzony lub surowy- 300 gram-
olej - 2-3 łyżki-
mąka pszenna - 1 łyżka-
mąka ziemniaczana - 1 łyżka-
czosnek - 4 ząbki-
majeranek,
sól,
pieprz naturalny mielony i
ziołowy,
tymianek,
rozmaryn - przyprawić do smaku1 porcja to około 360-400 kcalPrzygotowanie:
Ziemniaki obrać ze skóry umyć i potarkować.
Cebulę także obrać i 3 z nich potarkować razem z
ziemniakami a pozostałe 2 pokroić w drobną kostkę i podsmażyć. Część
boczku także pokroić w kostkę i podsmażyć razem z
cebulką. Pozostały
boczek pokroić w plastry. Do masy ziemniaczanej dodać
mleko,
jaja,
olej,
mąki, posiekane ząbki
czosnku, podsmażoną
cebulkę z
boczkiem i
przyprawy. Całość bardzo dokładnie wymieszać. Blaszkę wysmarować
olejem i wlać na nią naszą masę ziemniaczaną. Plastry
boczku ułożyć na surowej jeszcze babce. Babę wstawiamy do rozgrzanego do 200 stopni Celsjusza piekarnika i pieczemy około 1,5-2 godziny (w zależności od grubości ciasta).Smacznego! :)