ßßß Cookit - przepis na Babka ziemniaczana - pomysł na obiad

Babka ziemniaczana - pomysł na obiad

nazwa

Wykonanie

Ziemniak to moim zdaniem cudowne warzywo :)
A to dlatego, że daje nam ogrom możliwości na przygotowanie przeróżnych potraw. Tradycja ich przyrządzania zmienia się w zależności od tego, z której części naszego kraju pochodzi. Weźmy na przykład pod uwagę Mazury oraz mazurską tradycyjną babkę ziemniaczaną.
Jeżeli jeszcze nie mieliście okazji jej spróbować to zdecydowanie polecam skorzystać z mojego przepisu. Przygotowanie masy na babkę przypomina trochę tę na popularne placki ziemniaczane, jednak produkt końcowy - czyli nasza potrawa jest zupełnie inna w smaku, konsystencji i moim zdaniem smaczniejsza :)
Składniki na jedną blachę:
- ziemniaki - ok 1,5-2 kg
- cebula -5 sztuk
- mleko - 500 ml
- jajka - 4 sztuki
- boczek wędzony lub surowy- 300 gram
- olej - 2-3 łyżki
- mąka pszenna - 1 łyżka
- mąka ziemniaczana - 1 łyżka
- czosnek - 4 ząbki
- majeranek, sól, pieprz naturalny mielony i ziołowy, tymianek, rozmaryn - przyprawić do smaku
1 porcja to około 360-400 kcal
Przygotowanie:
Ziemniaki obrać ze skóry umyć i potarkować.Cebulę także obrać i 3 z nich potarkować razem z ziemniakami a pozostałe 2 pokroić w drobną kostkę i podsmażyć. Część boczku także pokroić w kostkę i podsmażyć razem z cebulką. Pozostały boczek pokroić w plastry. Do masy ziemniaczanej dodać mleko, jaja, olej, mąki, posiekane ząbki czosnku, podsmażoną cebulkę z boczkiem i przyprawy. Całość bardzo dokładnie wymieszać. Blaszkę wysmarować olejem i wlać na nią naszą masę ziemniaczaną. Plastry boczku ułożyć na surowej jeszcze babce. Babę wstawiamy do rozgrzanego do 200 stopni Celsjusza piekarnika i pieczemy około 1,5-2 godziny (w zależności od grubości ciasta).
Smacznego! :)
Źródło:http://co-ugotowac.blogspot.com/2013/02/babka-ziemniaczana-pomys-na-obiad.html