ßßß
Składniki na jedną blachę:- ziemniaki - ok 1,5-2 kg- cebula -5 sztuk- mleko - 500 ml- jajka - 4 sztuki- boczek wędzony lub surowy- 300 gram- olej - 2-3 łyżki- mąka pszenna - 1 łyżka- mąka ziemniaczana - 1 łyżka- czosnek - 4 ząbki- majeranek, sól, pieprz naturalny mielony i ziołowy, tymianek, rozmaryn - przyprawić do smaku1 porcja to około 360-400 kcalPrzygotowanie:Ziemniaki obrać ze skóry umyć i potarkować.Cebulę także obrać i 3 z nich potarkować razem z ziemniakami a pozostałe 2 pokroić w drobną kostkę i podsmażyć. Część boczku także pokroić w kostkę i podsmażyć razem z cebulką. Pozostały boczek pokroić w plastry. Do masy ziemniaczanej dodać mleko, jaja, olej, mąki, posiekane ząbki czosnku, podsmażoną cebulkę z boczkiem i przyprawy. Całość bardzo dokładnie wymieszać. Blaszkę wysmarować olejem i wlać na nią naszą masę ziemniaczaną. Plastry boczku ułożyć na surowej jeszcze babce. Babę wstawiamy do rozgrzanego do 200 stopni Celsjusza piekarnika i pieczemy około 1,5-2 godziny (w zależności od grubości ciasta).Smacznego! :)