Wykonanie

Uwielbiam pęczak. Lubię go zdecydowanie bardziej niż "zwykłą"
kaszę jęczmienną, choć trzeba przyznać, że czas przygotowania bywa długi :) Niestety pęczak jest bardzo niedoceniany, a niektórym wręcz kojarzy się źle. Hasła z imprezy: "pęczak gotuję psu", "pęczak kojarzy mi się z czasami okupacji" :) Nie wiem jak psom, ale ludziom ta
kasza jednak zdecydowanie służy i powinniśmy ją jeść, bo PĘCZAK JEST BARDZO ZDROWY!Powtarzam to pewnie w każdym przepisie na danie z tą
kaszą i
będę jeszcze powtarzać :) Bo wszyscy jemy gołąbki z
ryżem, a w chińskim
ryżu niekoniecznie tyle dobrego, co w naszej
kaszy. Wszyscy jemy
makarony, a o kaszach potrafimy zapomnieć na długi czas. I sama nie
mogę powiedzieć, żebym jadła
kaszę przynajmniej raz w tygodniu, bo na co dzień gotuję
ziemniaki, ale staram się jak
mogę :)Gołąbki robię zawsze w piekarniku, bo tak dla mnie jest najprościej :) Z
wywaru, który powstaje przy pieczeniu przygotowuję
sos pomidorowy.Stopień trudności: średnieSkładniki (ok. 6 dużych gołąbków):- 1/2 kg
mięsa mielonego- główka
młodej kapusty- 1/2 szklanki pęczaku- 2 małe
cebule- 1/2 łyżki
masła- pęczek
młodej włoszczyzny (lub pół pęczka "nie
młodej")- 0,5 litra
wody- kilka
liści laurowych- kilka ziaren
pieprzu czarnego- kilka ziaren
ziela angielskiego- kilka
suszonych grzybów-
suszone warzywa lub
przyprawa typu "warzywko"** używam takiego bez glutaminianu
soduPrzygotowanie:1. Pęczak zalej
wodą i odstaw na godzinę. Po tym czasie
wodę odlej, wlej świeżą i ugotuj
kaszę "al dente" z łyżeczką
soli, od czasu do czasu mieszając.2.
Kapustę gotuj przez 5 minut we wrzącej wodzie. Kiedy wystygnie odkrój zgrubiałe części, uważając przy tym, aby nie przedziurawić liścia.3.
Cebulę pokrój w kostkę, podsmaż na
maśle.4. Kiedy
cebula i
kasza wystygną wymieszaj je z
mięsem doprawiając porządnie
solą i
pieprzem. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni . W garnku zagotuj
wodę z liśćmi laurowymi,
pieprzem,
zielem angielskim, "warzywkiem" i
suszonymi grzybami.5. Dno naczynia żaroodpornego wyłóż dwoma lub trzema liśćmi
kapusty.
Młode marchewki,
pietruszki,
selera i
pora pokrój w plasterki lub jeśli nie masz
młodej włoszczyzny tylko "duże" warzywa, zetrzyj je na tarce, a
pora pokrój w półtalarki. Wysyp wszystko na liście
kapusty.6. Zawijaj farsz w liście
kapusty jak krokiety. Układaj w naczyniu żaroodpornym końcem liścia ku dołowi. Zalej gorącym
wywarem z
przyprawami i przykryj dwoma lub trzema liśćmi
kapusty. To ważne, żeby gołąbki były z wierzchu przykryte, ponieważ dzięki temu to te liście, a nie gołąbki mocno się przypieką ;)7. Gołąbki piecz około godziny od momentu, gdy w naczyniu żaroodpornym pojawią się bąbelki.Można je podać z
sosem pomidorowym i np. młodymi
ziemniakami. Ja przygotowuję prosty
sos pomidorowy z
wywaru, który powstaje podczas pieczenia gołąbków. Odlewam 2 - 3 chochelki do małego garnka, gotuję, dodaję do smaku
koncentrat pomidorowy (np. 1 łyżkę), a następnie zagęszczam łyżką
mąki (
mąkę najpierw mieszam z odrobiną zimnej
wody, a następnie hartuję gorącym sosem i dopiero wlewam do garnka!) i doprawiam do smaku
solą,
pieprzem,
ziołami prowansalskimi lub świeżym lub
suszonym koperkiem. Możesz użyć dowolnych
ziół, świetnie sprawdza się też np.
tymianek.