Wykonanie
Bardzo lubię ciasta przygotowane z dodatkiem
majonezu - zawsze są puszyste i mięciutkie, bardzo delikatne. Choć
majonez w cieście w pierwszej chwili może zaskakiwać, to wierzcie mi, że po upieczeniu absolutnie go nie czuć :) Zwróćcie uwagę, że nie dodajemy już do ciasta żadnego innego tłuszczu -
masła,
margaryny czy
oleju. Tę rolę spełnia
majonez :)Taki makowiec jest bardzo dobrą alternatywą dla wymagających dłuższego czasu
ciast drożdżowych. Z powodzeniem można go przygotować na Święta czy po prostu do niedzielnej
kawy. Masę
makową warto doprawić
cukrem pudrem lub
miodem według własnych upodobań, przy takiej ilości
cukru nie jest bardzo słodka, taką lubię... Zawsze też można użyć gotowej masy makowej z puszki, wtedy przygotowanie ciasta zajmie dosłownie chwilę ;)Z podanej ilości składników wyszły mi dwie małe keksówki o wymiarach 24 cm x 10 cm o wysokości 7 cm . Oczywiście można ciasto upiec w jednej większej ;) Pamiętajcie, że masę
makową wykładamy na wierzch
biszkoptu i sama opada na dół.Składniki na masę
makową:- 200 g
maku- ok. 1 szklanki
mleka- 4 łyżki
cukru pudru- 4 łyżki
miodu- 50 g
orzechów włoskich*- 1 czubata łyżka
masła- 1
białko jaja* możesz również dodać kandyzowaną skórkę
pomarańczy lub inne
bakalie, np.
rodzynki.Składniki na ciasto:- 4 duże lub 5 małych
jajek- 3/4 szklanki
cukru (w oryginale cała szklanka)- 0,5 szklanki
mąki pszennej- 0,5 szklanki
mąki ziemniaczanej- 1,5 łyżeczki
proszku do pieczenia- 3 łyżki
majonezu dekoracyjnego
Winiary- 1 łyżka
octu (użyłam
winnego, z
białego wina)Przygotowanie:1.
Mak zalewamy gorącym
mlekiem tak, żeby był lekko przykryty. Gotujemy 10 minut, ciągle mieszając. Odstawiamy do wystygnięcia, odciskamy z nadmiaru
mleka i przepuszczamy 2
razy przez maszynkę. W rondelku rozpuszczamy
masło, dodajemy
mak,
cukier,
miód i
orzechy, smażymy na małym ogniu około 10 minut. Cały czas mieszamy. Ściągamy z ognia i lekko studzimy. Ubijamy
białko na sztywną pianę, dodajemy do ciepłej, ale nie gorącej masy makowej. Odstawiamy do całkowitego wystygnięcia.2.
Jajka ubijamy z
cukrem do uzyskania puszystej masy (ok. 4 minut).
Mąki mieszamy w osobnym naczyniu z
proszkiem do pieczenia, dodajemy do masy i mieszamy łyżką. Następnie dodajemy
majonez i
ocet, mieszamy do połączenia się składników.3. Przekładamy do wysmarowanej
masłem lub
margaryną i posypanej
tartą bułką. Na ciasto wykładamy wystudzoną masę
makową. Pieczemy w temperaturze 180 stopni około 50 minut (bez termoobiegu) do suchego patyczka.
