Wykonanie
Zapiekanki z
makaronem zawsze świetnie się sprawdzają kiedy to nie mamy pomysłu na obiad lub bardzo się śpieszymy. Ja przygotowałam ją dzień wcześniej i zapiekałam po przyjściu z pracy.Dla moich dzieci to jedno z ulubionych dań, dodatek warzyw komponujemy według uznania. Polecam
SKŁADNIKI :200 g
makaronu kokardki lub świderki, ugotowanego al dente6 pałek z
kurczakaprzyprawa do kurczaka150 g pokrojonej dyni w kostkę ( bez skórki )duża garść liści
jarmużu bez zdrewniałych łodyg1 mała
cukinia1
czerwona papryka1
cebula2 ząbki
czosnku5 łyżek
olejusól,
pieprz do smakuDODATKOWO :3
jajka200 ml
śmietanki 30 % (lub
mleka leżeli liczymy kalorie )100 g żółtego, tartego
sera lub
parmezanusól,
pieprz do smakuW miseczce mieszamy
jajka ze
śmietanką i
serem, doprawiamy do smaku.PRZYGOTOWANIE :Pałki
kurczaka doprawiamy
przyprawami i pieczemy na patelni lub piekarniku do miękkości.Warzywa obieramy i kroimy w kostkę.Na patelni podpiekamy
cebulę z
czosnkiem, dodajemy pokrojone warzywa (
paprykę,
dynię,
cukinię,
jarmuż ) wlewamy odrobinę
wody i chwilkę prużymy. Na koniec dodajemy
makaron, doprawiamy do smaku i mieszamy.Do naczynia żaroodpornego, wysmarowanego
masłem przekładamy
makaron z warzywami.Układamy w nim upieczone udka i zalewamy sosem jajecznym. Zapiekamy około 20 minut aż
jajka się zsiądą a
ser zapiecze.Posypujemy po wierzchu
parmezanem.Zapiekankę podajemy ciepłą zanim całkowicie się zsiądzie. Można polać ją
ketchupem.SmacznegoUwagi; Zdjęcie robiłam przed zapiekaniem aby wyglądało bardziej efektownie i było widać co zawiera w środku. Zapiekanka jest pyszna również na zimno, po zastygnięciu kroję ją na kawałki, przekładam do pojemników i odgrzewamy w razie konieczności.