Wykonanie
Gołąbki tradycyjne różnią się tym od tych greckich że są duże i zawijane w
kapustę. Grecy robią gołąbki zawijane w liście
winogron, jednak tak małe przekąski można zrobić również z liści
młodej kapusty.
Kapusta jest bardzo delikatna i świetnie się nadaje do przygotowania mini pysznych przekąsek. Gołąbki podałam z
sosem pomidorowym,
fetą i
oliwkami. Danie świetnie się uzupełnia
smakowo, polecam.

SKŁADNIKI :1 główka
młodej kapusty0,5 kg mielonej
szynki wieprzowej1 woreczek
brązowego ryżu, ugotowany w wodzie, odcedzony1 łyżeczka
solipieprz,
słodka papryka do smaku1
cebula, pokrojona w kostkę4 łyżki
oleju2 ząbki
czosnku przeciśnięte przez praskę4 łyżki
oleju2 łyżki posiekanej
miętySOS :1 puszka
pomidorów1 mała
cebulka, pokrojona w kostkę1 ząbek
czosnku, przeciśnięty przez praskępłaska łyżeczka
cukrusól,
pieprz do smaku2 łyżki
olejuNa
oleju podpiekamy
cebule z
czosnkiem, następnie wlewamy
pomidory, rozdrabniamy je i doprawiamy do smaku. Kiedy
sos jest już zredukowany, zakręcamy gaz.DODATKOWO :100 g pokruszonego
sera fetygarść ciemnych
oliwekPRZYGOTOWANIE :Z
kapusty wykrawamy głąb, parzymy ją chwilkę w gorącej, osolonej wodzie, aż liście zmiękną. Każdy liść, w miarę jak zaczyna odchodzić do
kapusty wykładamy na talerz. Studzimy i usuwamy nożykiem zgrubienie z liści.
Mięso mielone mieszamy w miseczce z
ryżem,
miętą,
przyprawami, ewentualnie dosypujemy przypraw według uznania.
Cebulę z
czosnkiem podpiekamy na
oleju, dodajemy do farszu, mieszamy na jednolitą masę.Na każdy liść
kapusty kładziemy po dużej łyżce farszu, ciasno zwijamy i kroimy na pól każdy gołąbek. Tak uzyskamy mini gołąbki. Układamy je w naczyniu do gotowania na prze i parujemy około 40 minut, do całkowitej miękkości. Jeżeli gotujemy w garnku, musimy gołąbki zalać 1 szklanką
bulionu i gotujemy do miękkości. Gołąbki przed podaniem możemy podpiec na patelni na
oleju.Na talerz układamy porcje sosu, na to kilka gołąbków, posypujemy
serem feta,
miętą i
oliwkami. Podajemy ciepłe. Smacznego.

