Wykonanie
Dzisiaj polecam kolejny przepis na nadziewanego
kurczaka, tym razem faszerowałam go
brązowym ryżem i warzywami.
Kurczaka wcześniej natarłam
przyprawami i nadziałam farszem. Po upieczeniu jego skórka wyszła złocista i chrupiąca. Natomiast w środku
mięso jest soczyste a farsz pyszny i zwarty. Samo danie jest bardzo efektowne i nadaje się na różnego rodzaju przyjęcia.

SKŁADNIKI :1 spory
kurczak ( 1.5 kg)1 ząbek
czosnku, przeciśnięty przez praskę
sól,
pieprz,
papryka w proszku do natarcia
mięsatymianekpieprz ziołowyoliwaKurzaka myjemy, osuszamy. W miseczce mieszamy
przyprawy z odrobiną
oleju, nacieramy nią
mięso, również w środku. Pozostawiamy na około 1 godzinę w chłodnym miejscu.FARSZ :1 woreczek
brązowego ryżu1/2 części
brokuła ( tylko różyczki) ugotowanego1 mała
marchew, pokrojona w kostkę1/2
papryki czerwonej, pokrojonej20 dkg
pieczarek1
cebula1
jajkosól,
pieprz,
oreganoolejPRZYGOTOWANIE :
Ryż gotujemy w odzie, odcedzamy, studzimy.
Pieczarki szatkujemy, podpiekamy na
oleju z
cebulą aż odparują płyny. W misce mieszamy wszystkie składniki, wbijamy
jajko i doprawiamy do smaku. Farszem nadziewamy
kurczaka, spinamy wykałaczką, przekładamy do naczynia żaroodpornego i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 * C, przez około 40- 50 minut, po czym nie zapominamy obrócić go na drugą stronę, tak aby
kurczak był cały zarumieniony.
Kurczaka wyjmujemy, czekamy chwilę aż trochę wystygnie i tniemy na kawałki. Podajemy z frytkami i ulubionymi dodatkami. Smacznego.
