Wykonanie
Mazurki to ciasta na Święta Wielkanocne, przygotowanie ich jest banalnie proste. Wystarczy kruche ciasto, kajmak i
czekolada. Jednak nadzienia mogą być dowolne,
marmolada,
orzechy,
bakalie i kremy. Ja zrobiłam mazurki kajmakowe, takie które zjadane są najchętniej. Dzieci je uwielbiają.

CIASTO KRUCHE : na 6 tarteletki1 kostka
margaryny1/2 szklanka
cukru pudru3 i 1/2 szklanki
mąki tortowej3
żółtka2 łyżki gęstej
śmietanyjeżeli chcemy aby ciasto troszkę podrosło dodajemy 1 płaską łyżeczkę
proszku do pieczenia, będzie troszkę półkruche
Margarynę o temperaturze pokojowej, ucieramy mikserem z
cukrem pudrem. Dodajemy
żółtka i dalej ucierając dodajemy
śmietanę i
mąkę. Teraz należy dobrze połączyć składniki, jeżeli robot nie
daje rady ciasto należy zagnieść.
Ciastem wylepiamy foremki na babeczki, u mnie na tarteletki, następnie pieczemy 25 minut w nagrzanym piekarniku do 170 -180 *C. Babeczki studzimy i ostrożnie wykładamy z foremek.
POLEWA czekoladowa :1 łyżka
żelatyny spożywczej + 5 łyżek
wody1 łyżka
masła naturalnego4 łyżki
cukru3 łyżki ciemnego
kakao2 łyżki
mlekaŻelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie. Do rondelka przekładamy
masło,
cukier,
kakao i
mleko. Wszystko razem mieszamy i rozpuszczamy na małym ogniu ( ważne jest aby składników nie zagotować ). Zdejmujemy z gazu, wlewamy
żelatynę, mieszamy i pozostawiamy do ostygnięcia. Jak zacznie tężeć nadaje się do polewania.POLEWA biała :50 g
białej czekolady1 łyżka
mlekaSkładniki podgrzewamy aż się rozpuszczą. Mieszamy i studzimy.DODATKOWO :1 puszka gotowego kajmakudowolne
orzechypisaki lukrowe
bakaliePRZYGOTOWANIE :Na upieczone tarteletki wykładamy po dużej łyżce masy kajmakowej, równo rozsmarowujemy. Teraz każdy mazurek polewamy polewą, raz
czekoladową i raz białą.
Orzechami i
bakaliami ozdabiamy mazurki. Przechowujemy je w chłodnym miejscu aż całkowicie zastygną. Takie mazurki przygotowuję kilka dni przed Wielkanocą i przechowuję w lodówce :)


