ßßß
Składniki1,20 kg mąki30 dag cukru30dag masła15 żółtek1/2 litra mleka6 dag drożdży25 ml spirytusu2 aromaty rumowe1 opak konfitury truskawkowej1 cukier waniliowy1 laska wanilii1 kg smalcuPolewa czekoladowa13 dag margaryny5 łyżek cukru pudru Królewski3 łyżki kakao2 łyżki wody1 łyżka żelatyny5 łyżek kwaśnej gęstej śmietany.
wykonanieDo miski wsypujemy 1/2 szkl mąki dodajemy szklankę gorącego mleka zaparzamy Tak przygotowaną masę studzimy.W drugiej misce rozrabiamy drożdże ze szklanką letniego mleka,które dodajemy do masy zaparzonej.Do tak przygotowanej masy dodajemy połowę mąki dokładnie mieszamy odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.Do miski wsypujemy cukier,cukier waniliowy,ziarenka laski wanilii, żółtku ubijamy mikserem na puszystą masę którą dodajemy do podrośniętego rozczynu.Dodajemy resztę mąki spirytus,ciasto dokładnie wyrabiamy.Pod koniec dodajemy roztopione masło i wszystko dokładnie wyrabiamy.Wyrobione podrośnięte ciasto rozwałkowujemy na grubość 1 centymetra. wykrawamy krążki.Na każdy krążek kładziemy łyżkę marmolady nakrywamy drugim krążkiem zlepiamy brzegi.Pączki odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.Podrośnięcie pączki smażmy w głębokim tłuszczu najlepiej smażyć na smalcu.Pączki polewamy polewą czekoladą.Polewa czekoladowaW wodzie rozpuszczamy żelatynę. Do garnka wkładamy margarynę,cukier puder , kakao podgrzewamy rozpuszczenia się składników dodajemy . rozpuszczoną żelatynę dobrze mieszamy . Po przestudzeniu (lekko ciepła) dodajemy (po łyżce) śmietanę. Roztrzepujemy.