Wykonanie
Coraz bliżej tłusty czwartek,który kojarzy nam się z różnymi słodkościami,a w szczególności z pączkami,oponkami,chrustem,to okazja do bezkarnego objadania się.Tradycja
mówi,ze w tym dniu powinniśmy zjeść przynajmniej jednego by powodzenie i fortuna przez cały rok była przy nas.Pamiętacie o tym,częstujcie w tym dniu każdą osobę bliską Waszemu
sercu.Tajemnica ich smaku tkwi w jakości produktów,sposobie przygotowania.
Składniki1,20 kg
mąki30 dag
cukru30dag
masła15
żółtek1/2 litra
mleka6 dag
drożdży25 ml
spirytusu2
aromaty rumowe1 opak
konfitury truskawkowej1
cukier waniliowy1
laska wanilii1 kg
smalcuPolewa czekoladowa13 dag
margaryny5 łyżek
cukru pudru Królewski3 łyżki
kakao2 łyżki
wody1 łyżka
żelatyny5 łyżek kwaśnej gęstej
śmietany.
wykonanieDo miski wsypujemy 1/2 szkl
mąki dodajemy szklankę gorącego
mleka zaparzamy Tak przygotowaną masę studzimy.W drugiej misce rozrabiamy
drożdże ze szklanką letniego
mleka,które dodajemy do masy zaparzonej.Do tak przygotowanej masy dodajemy połowę
mąki dokładnie mieszamy odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.Do miski wsypujemy
cukier,
cukier waniliowy,ziarenka
laski wanilii,
żółtku ubijamy mikserem na puszystą masę którą dodajemy do podrośniętego rozczynu.Dodajemy resztę
mąki spirytus,ciasto dokładnie wyrabiamy.Pod koniec dodajemy roztopione
masło i wszystko dokładnie wyrabiamy.Wyrobione podrośnięte ciasto rozwałkowujemy na grubość 1 centymetra. wykrawamy krążki.Na każdy krążek kładziemy łyżkę
marmolady nakrywamy drugim krążkiem zlepiamy brzegi.Pączki odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.Podrośnięcie pączki smażmy w głębokim tłuszczu najlepiej smażyć na
smalcu.Pączki polewamy polewą
czekoladą.
Polewa czekoladowaW wodzie rozpuszczamy
żelatynę. Do garnka wkładamy
margarynę,
cukier puder ,
kakao podgrzewamy rozpuszczenia się składników dodajemy . rozpuszczoną
żelatynę dobrze mieszamy . Po przestudzeniu (lekko ciepła) dodajemy (po łyżce)
śmietanę. Roztrzepujemy.