Wykonanie
Składniki120 dag
mąki krupczatki25 dag
cukruCukier puder do posypania pączków15 dag
masła12
żółtek1/2 l
mleka10 dag
drożdży50 g
spirytusu1
cukier waniliowymarmolada truskawkowa Jamar1 kg
smalcuPrzygotowanie1/4 kg
mąki zaparzyć z 1/2 l wrzącego
mleka. Rozrobić
drożdże w 1/4 l ciepłego
mleka wlać do ostudzonego zaparzonego ciasta, wymieszać i pozostawić w spokoju na 30 minut.
Żółtka ubić z
cukrem i
cukrem waniliowym wlać do rozczynu. Dosypać
mąki i dobrze wyrobić ciasto. Pod koniec wyrabiania wlać roztopione
masło i
spirytus. Wyrobione ciasto pozostawić do wyrośnięcia Wyrośnięte ciasto rozwałkować na grubość 1 cm wykrawać krążki układać na środku każdego po kilka
wiśni. osączonych z soku. przykrywać drugim krążkiem, zlepiać foremką brzegi pozostawić do wyrośnięcia .Wyrośnięte pączki smażyć na gorącym
smalcu. Po zrumienieniu wyjmować na ręcznik papierowy. Posypać
cukrem pudrem