Wykonanie
Wczorajsze „ostatki” pozostały już tylko wspomnieniem… (no, może nie do końca „tylko”, bo spodnie jakoś rano ciasne mi się wydały… hmmm… pewnie w praniu się zbiegły… ;) ) Uczciliśmy koniec karnawału prawdziwą ucztą – ja spontanicznie usmażyłam pączki, zamiast w końcu odespać ostatni męczący tydzień, J. w zamian zrobił mi na obiad
polędwiczki z
grzybami w
winie. Pyyyyyszne! Tylko że teraz naprawdę wypadałoby pościć przez 40 dni, a ja raczej nie mam aż tyle samozaparcia… ;)Swego czasu postanowiłam zostać pączkową mistrzynią. W tym celu wypróbowałam najróżniejsze przepisy, z lepszym lub gorszym skutkiem. I tak się teraz zastanawiam, czy warto było się tak męczyć, skoro ideał znałam z dzieciństwa? Takich pączków jak moja Babcia nie robił nikt na świecie. Lekkie jak chmurka, z chrupiącą skórką. zawsze z różanym nadzieniem, posypane
cukrem pudrem. Dla mnie absolutnie idealne!W tym roku już nie eksperymentowałam z innymi przepisami i raczej pozostanę przy recepturze przekazywanej z mojej rodzinie z pokolenia na pokolenie. I Wam też ją zdradzę – myślę, że Babcia nie miałaby nic przeciwko. :)Składniki (na około 16-18 pączków, można oczywiście przygotować podwójną porcję):500 g
mąki50 g
masła1,5 – 2 łyżki
cukru3
żółtka1 opakowanie
cukru waniliowego250 ml
mleka + 2 – 3 łyżki do rozczynienia
drożdży50 g
drożdży2 łyżki ciemnego
rumu lub 1 łyżka
spirytususkórka otarta z
pomarańczy lub
cytrynymarmolada różana1 kg
smalcu do smażenia
cukier puder aromatyzowany
wanilią do posypania
Masło ucieramy z
cukrem i
cukrem waniliowym. Stopniowo dodajemy po jednym
żółtku, ucieramy do białości. Tak przygotowaną masę zalewamy wrzącym
mlekiem (wlewamy
mleko cienką strużką, cały czas mieszając).Gdy masa lekko przestygnie, dodajemy
drożdże rozpuszczone w niewielkiej ilości letniego
mleka. Wsypujemy 2 – 3 łyżki
mąki, mieszamy i przykrywamy ściereczką. Zostawiamy w ciepłym miejscu, aż rozczyn podrośnie.Wyrośnięty rozczyn wlewamy do
mąki, dodajemy
skórkę pomarańczową i
rum. Mieszamy najpierw drewnianą łyżką, a gdy ciasto połączy się w kulę, przekładamy na lekko posypaną
mąką stolnicę i dobrze wyrabiamy (ciasto powinno być gładkie i odchodzić od ręki). Wkładamy z powrotem do miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.Kiedy ciasto podwoi objętość, nabieramy po łyżce, rozciągamy palcami, na środku kładziemy łyżeczką
marmolady. Dobrze sklejamy i formujemy zgrabną kulkę. Odkładamy na stolnicę, bardzo delikatnie posypaną
mąką. Uformowane pączki ponownie nakrywamy ściereczką, aby jeszcze podrosły (15-20 min).
Smażymy na rozgrzanym
smalcu, do złotego koloru (smażymy powoli, około 3 – 4 minuty z każdej strony). Odsączamy na papierowym ręczniku.Jeszcze ciepłe posypujemy
cukrem pudrem.
Twoja ocena:
Przepis:PączkiData publikacji:2015-02-19Przygotowanie:1HGotowanie/pieczenie:1HCałkowity czas:2HŚrednia ocena:5Based on 4 Review(s)