ßßß Cookit - przepis na Pączki z marmoladą z dzikiej róży

Pączki z marmoladą z dzikiej róży

nazwa

Wykonanie

Zbliża się tłusty czwartek , który jest chyba jednym z moich ulubionych dni, kiedy można się obżerać do woli pączkami, chrustami-faworkami itp.,dlatego przedstawiam wam mój ulubiony przepis na pączki, który z powodzeniem od lat wykorzystuję, nie tylko w tłusty czwartek.
Składniki:
1 kg mąki
10 dag drożdży
15 dag cukru
1/2 litra ciepłego mleka
7 żółtek
1 jajko
10 dag roztopionego masła
1 kieliszek mocnego alkoholu
Ponadto:
30 dag marmolady z dzikiej róży
4 kostki smalcu
cukier puder do posypania
Drożdże zasyp jedną łyżka cukru, poczekaj aż się rozpuszczą i dodaj ciepłe mleko oraz 2 szklanki przesianej mąki, wszystko razem wymieszaj.
Rozczyn..............................
Odstaw do wyrośnięcia.
Rozczyn po wyrośnięciu...............................
Kiedy ciasto potroi swoją objętośc dodaj utarte żółtka z jajkiem i resztą cukru, alkohol, połowę masła, szklankę przesianej mąki, zamieszaj.
Dodawanie składników do rozczynu............................
A następnie dodaj resztę przesianej mąki i drugą połowę masła. Wszystko razem porządnie wymieszaj i odstaw do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto porządnie przemieszaj.
Gotowe ciasto na pączki.........................
Ciasto wyłóż na blat posypany mąką, a następnie ugniataj < jężeli będzie trzeba podsyp mąką> tak aby nie przywierało do blatu.
Wyrobione ciasto.....................
Podziel ciasto na dwie częsci i rozwałkuj na placek o grubosci około 1 cm, a następnie przy użyciu szklanki powycinaj koła.
Wycięte koła..........................
Na każdy krążek nałóż łyżeczką niewielką ilośc marmolady.
Z marmoladą.............................
Każdy krążek z marmoladą sklejaj frormując kulkę, a nastepnie gotowe kulki układaj na ściereczce w odległości około 2 cm, gdyż ciasto cały czas rośnie.
Jeszcze surowe paczusie na ściereczce.......................
Pączki smaż w roztopionym i rozgrzanym smalcu < w takiej ilości aby pączki mogły swobodnie pływac> , na bardzo wolnym ogniu na złoto-brązowy kolor.
Smażenie.............................
Usmażone pączki wykładaj na papierowy ręcznik tak aby odsiąkły ze zbędnego tłuszczu i odstwa do ostygnięcia.
Niewielki stosik pączków..................................
Zimne pączki posyp z wierzchu cukrem pudrem. Smacznego !
Opsypane cukrem pudrem.............................
I jeszcze jeden przez pół................................
Źródło:http://magicznakuchnia.blox.pl/2009/02/Paczki-z-marmolada-z-dzikiej-rozy.html