Wykonanie
Zbliża się tłusty czwartek , który jest chyba jednym z moich ulubionych dni, kiedy można się obżerać do woli pączkami, chrustami-
faworkami itp.,dlatego przedstawiam wam mój ulubiony przepis na pączki, który z powodzeniem od lat wykorzystuję, nie tylko w tłusty czwartek.Składniki:1 kg
mąki10 dag
drożdży15 dag
cukru1/2 litra ciepłego
mleka7
żółtek1
jajko10 dag roztopionego
masła1 kieliszek mocnego
alkoholuPonadto:30 dag
marmolady z dzikiej róży4 kostki
smalcucukier puder do posypania
Drożdże zasyp jedną łyżka
cukru, poczekaj aż się rozpuszczą i dodaj ciepłe
mleko oraz 2 szklanki przesianej
mąki, wszystko razem wymieszaj.
Rozczyn..............................Odstaw do wyrośnięcia.
Rozczyn po wyrośnięciu...............................Kiedy ciasto
potroi swoją objętośc dodaj utarte
żółtka z
jajkiem i resztą
cukru,
alkohol, połowę
masła, szklankę przesianej
mąki, zamieszaj.
Dodawanie składników do rozczynu............................A następnie dodaj resztę przesianej
mąki i drugą połowę
masła. Wszystko razem porządnie wymieszaj i odstaw do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto porządnie przemieszaj.
Gotowe ciasto na pączki.........................Ciasto wyłóż na blat posypany
mąką, a następnie ugniataj < jężeli będzie trzeba podsyp mąką> tak aby nie przywierało do blatu.
Wyrobione ciasto.....................Podziel ciasto na dwie częsci i rozwałkuj na placek o grubosci około 1 cm, a następnie przy użyciu szklanki powycinaj koła.
Wycięte koła..........................Na każdy krążek nałóż łyżeczką niewielką ilośc
marmolady.
Z
marmoladą.............................Każdy krążek z
marmoladą sklejaj frormując kulkę, a nastepnie gotowe kulki układaj na ściereczce w odległości około 2 cm, gdyż ciasto cały czas rośnie.
Jeszcze surowe paczusie na ściereczce.......................Pączki smaż w roztopionym i rozgrzanym
smalcu < w takiej ilości aby pączki mogły swobodnie pływac> , na bardzo wolnym ogniu na złoto-brązowy kolor.
Smażenie.............................Usmażone pączki wykładaj na papierowy ręcznik tak aby odsiąkły ze zbędnego tłuszczu i odstwa do ostygnięcia.
Niewielki stosik pączków..................................Zimne pączki posyp z wierzchu
cukrem pudrem. Smacznego !
Opsypane
cukrem pudrem.............................
I jeszcze jeden przez pół................................